Πύραυλος που κινείται με μικροκύματα

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 18:19
UPD:18:19
Escape Dynamics

Η πρόταση της Escape Dynamics είναι η χρήση ενέργειας μικροκυμάτων, που εκπέμπεται ασύρματα σε έναν «μετασχηματιστή» θερμότητας κατά την άνοδο, μέσω ενός συστήματος/ διάταξης κεραιών μικροκυμάτων που βρίσκονται στο έδαφος.

A- A A+

Τις επιτυχείς δοκιμές του πρωτοποριακού συστήματος εκτόξευσής της που κινείται μέσω της στοχευμένης εκπομπής ενέργειας μικροκυμάτων, ανακοίνωσε η Escape Dynamics.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τη στιγμή που οι επιδόσεις των συμβατικών χημικών ρουκετών ανέρχονται στα 640 δευτερόλεπτα Isp (Specific Impulse) το δικό της σύστημα επέδειξε Isp άνω των 500 δευτερολέπτων, μέσω της χρήσης ηλίου- τη στιγμή που, αν είχε χρησιμοποιηθεί υδρογόνο, εκτιμάται πως θα υπερέβαιναν τα 600.

Η εν λόγω τεχνολογία απευθύνεται κυρίως σε επαναχρησιμοποιούμενα διαστημοπλάνα, που θα λειτουργούν ως αεροπλάνα σε τροχιά, δραστικά μειώνοντας το κόστος πρόσβασης στο Διάστημα.

Από την αυγή της διαστημικής εποχής μέχρι σήμερα, το βασικό μέσον είναι η χρήση κλασικών χημικών πυραύλων μίας χρήσης.

Η πρόταση της Escape Dynamics είναι η χρήση ενέργειας μικροκυμάτων, που εκπέμπεται ασύρματα σε έναν «μετασχηματιστή» θερμότητας κατά την άνοδο, μέσω ενός συστήματος/ διάταξης κεραιών μικροκυμάτων που βρίσκονται στο έδαφος.

Αντί για χημική καύση, το σκάφος της Escape Dynamics θα κινείται μέσω της έκλυσης υδρογόνου, που θα έχει θερμανθεί με την ενέργεια από τα μικροκύματα, παράγοντας ώθηση.

Αφού φτάσει σε τροχιά και αφήσει το φορτίο του, το διαστημοπλάνο θα ίπταται και θα επιστρέφει στη βάση του, για να ετοιμαστεί για την επόμενη πτήση του.

Το φιλόδοξο εγχείρημα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη διαστημική βιομηχανία, με τον Γουΐλ Μάρσαλ της Planet Labs να σχολιάζει ότι επί της παρούσης το κόστος μικρών φορτίων δορυφόρων είναι περίπου 25.000-50.000 δολάρια το κιλό για την εκτόξευση, και υπάρχει και η ανάγκη διαμοιρασμού χώρου με άλλους δορυφόρους.

«Η Escape Dynamics αναπτύσσει μια ριζοσπαστική τεχνολογία- μία που θεωρώ πως θεμελιωδώς αποτελεί καλή ιδέα- η οποία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κόστη μικρών φορτίων δορυφόρων».

Οι πρόσφατες δοκιμές επέδειξαν μία πλήρη ακολουθία λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος, που τραβούσε ενέργεια εξωτερικά.

Η ενέργεια αντλείται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, μετατρέπεται σε μικροκύματα και εκτοξεύεται προς των προωθητήρα.

Ο ειδικός μετασχηματιστής είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να πιάνει το 90% (και άνω) της εισερχόμενης ενέργειας μικροκυμάτων και να θερμαίνει το προωθητικό, που φεύγει από την «εξάτμιση».

Προτεινόμενα για εσάς