Επαναληπτικές εκλογές στη Χιλή

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 09:54
A- A A+

Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές της Χιλής. Η υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού, Μισέλ Μπασελέτ προηγείται, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει το απαιτούμενο 50% των ψήφων και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών τον κεντροδεξιό υποψήφιο, Σεμπαστιάν Πινέρα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 25,83% των ψήφων. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Χιλή είναι η Μισέλ Μπασελέτ.

Ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος και πρώην δήμαρχος του Σαντιάγο, Χοακίν Λαβίν αναγνώρισε την ήττα του και δεσμεύτηκε να στηρίξει τον Σεμπαστιάν Πινέρα. «Ο λαός μίλησε», είπε ο Χοακίν Λαβίν και πρόσθεσε, «αυτό σημαίνει δημοκρατία».

Η Μισέλ Μπασελέτ η οποία αισιοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και Αμυνας. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός της αεροπορίας και δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοσέτ. Η ίδια βασανίστηκε κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος.

Μετά το αποτέλεσμα δήλωσε: «Αγαπητοί θα είμαι πάντα ειλικρινής μαζί σας. Θα ήθελα να είχα κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Ισως το μήνυμά μας να μην ήταν αρκετά σαφές για όλους. Δράττομαι της ευκαιρίας για να εργαστώ πιο σκληρά, να πιέσουμε τους εαυτούς μας περισσότερο. Εξάλλου εμείς οι γυναίκες έχουμε μάθει να δουλεύουμε δύο φορές πιο σκληρά».

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή