Δεν είναι ανεκτή η μόνιμη αμφισβήτηση, διαμηνύει το Μαξίμου

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 09:46
UPD:10:38
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η μόνιμη αμφισβήτηση οδηγεί εκ των πραγμάτων σε εκλογές, διαμηνύει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και όσων πρωτοκλασάτων στελεχών -όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης- συνεχίζουν να αμφισβητούν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Το δεύτερο και δυσκολότερο αυτήν τη φορά πακέτο που θα πρέπει να ψηφιστεί την Τετάρτη είναι ένα τεστ που το Μαξίμου πρέπει να περάσει με επιτυχία. Από τη χαρτογράφηση της Κ.Ο. δεν προκύπτει ότι πέραν των 32 που καταψήφισαν τη συμφωνία, των έξι «παρών» και της μιας απουσίας μπορεί να προκύψουν και άλλα «όχι». Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο τότε η άμεση προκήρυξη εκλογών είναι μονόδρομος.

Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης διαμηνύουν πως ούτε η μόνιμη αμφισβήτηση μιας κορυφαίας κυβερνητικής επιλογής όπως η συμφωνία με τους δανειστές μπορεί να συνεχιστεί. Και πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση, ακόμη και σε διάσπαση το κόμμα.

Ενδεικτική είναι η σημερινή συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παππά στην Εφημερίδα των Συντακτών στην οποία σημειώνει επί λέξει ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία». Ο κ. Παππάς στέλνει και ένα μήνυμα στην κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την «απολίτικη φαντασίωση ότι εάν πάμε στα δικαστήρια τον Ντράγκι και τον Τόμσεν θα σώσουμε τις συντάξεις».

«Ο Πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση. Θα πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν ότι η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας χτυπώντας καμπάνα στην ηγεσία και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Οριακές είναι πλέον και οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά μάλλον βάζει στο στόχαστρό του τον Πρωθυπουργό. Την Κυριακή σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας «κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική».

Την ίδια ώρα η κομματική εφημερίδα «Αυγή» στο κυριακάτικο φύλλο της θυμίζει, προφανώς όχι τυχαία, υπό τον τον τίτλο «Από γκουρού των οικονομικών... μετεξεταστέος της πολιτικής» όλες τις «κακές» στιγμές του Γιάνη Βαρουφάκη. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή