Ο Ερντογάν ζητεί χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των Αμερικανών από το Ιράκ

Δηλώσεις για την υπόθεση Παμούκ
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 13:58
A- A A+

Έκκληση στις ΗΠΑ να αναγγείλουν το χρόνο απόσυρσης των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, απηύθυνε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Australian», λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στην Αυστραλία και επιστρέψει στην Τουρκία.

«Εάν υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των συμμαχικών δυνάμεων», σημείωσε ο κ Ερντογάν, «αυτό θα μπορούσε να δώσει ελπίδες στον ιρακινό λαό». «Εάν υπάρξει μία τέτοια ανακοίνωση, αρκετές από τις ανωμαλίες τις σημερινές και τις αντιστάσεις θα εκλείψουν», σημείωσε.

Εξάλλου ο κ. Ερντογάν επεδίωξε να κάνει άνοιγμα και προς τους Κούρδους λέγοντας ότι η τουρκική υπηκοότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό που ενώνει όλους τους κατοίκους της Τουρκίας. «Και οι Κούρδοι είναι αδέρφια μας και πολίτες μας. Όπως είναι οι Τούρκοι, οι Λαζοί, και οι άλλες εθνικές μας ομάδες. Από την στιγμή που έχουν αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα τους αντιμετωπίζουμε όλους ισότιμα και δεν θα πρέπει να τα θεωρούμαι υπεύθυνα για τις ενέργειες κάποιων τρομοκρατών που δεν τους εκπροσωπούν», είπε.

Τέλος ο τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι επεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης με αφορμή τη δίκη του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ (κατηγορείται για προσβολή του τουρκικού κράτους). Ο κ. Ερντογάν είπε ότι έχει διαβάσει το βιβλίο του Παμούκ και κάλεσε τον κόσμο να κάνει υπομονή. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αθωωθεί, είναι θέμα Δικαιοσύνης την οποία δεν βοηθούν οι διαμαρτυρίες των Οργανώσεων», τόνισε και πρόσθεσε: «Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Τουρκία έχει κάνει άλματα».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή