Κήρυξαν κατάπαυση του πυρός οι FARC

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015 23:41
UPD:23:49
EPA/CHRISTIAN ESCOBAR MORA
A- A A+

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έδωσαν εντολή σε όλες τις μονάδες τους «να σταματήσουν κάθε δράση επιθετικού χαρακτήρα» και απελευθέρωσαν έναν Κολομβιανό στρατιωτικό, ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται στην Αβάνα.

«Σήμερα, 20 Ιουλίου, τα μεσάνυχτα τίθεται σε ισχύ η διαταγή να σταματήσει κάθε δράση επιθετικού χαρακτήρα εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του κράτους καθώς και εναντίον των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών», αναφέρουν οι FARC σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο pazfarc.org.

Η ανταρτική οργάνωση προειδοποιεί, πάντως, πως οι μονάδες της «διατηρούν, σε περίπτωση επίθεσης, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας».

Η κατάπαυση του πυρός «ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποτελεί μια νέα χειρονομία από την πλευρά μας με στόχο να βρεθούν με την κυβέρνηση όλο και πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης», προσθέτουν οι FARC.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ απελευθερώθηκε την Κυριακή ένας Κολομβιανός στρατιωτικός, ο υπολοχαγός Κριστιάν Μοσκόσο, τον οποίο οι FARC κρατούσαν όμηρο από τις 7 Ιουλίου.

«Ο υπολοχαγός Μοσκόσο είναι ελεύθερος και είναι καλά», έγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίαςστο Twitter έπειτα από μια ανθρωπιστική επιχείρηση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκαν δύο ελικόπτερα.

Η κολομβιανή κυβέρνηση, η οποία είχε εξαπολύσει νέα επίθεση, δεσμεύθηκε να απαντήσει στη μονομερή κατάπαυση του πυρός των FARC με μια αποκλιμάκωση.

Η κολομβιανή κυβέρνηση και το αντάρτικο των FARC είχαν ανακοινώσει την περασμένη Κυριακή στην Αβάνα μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία προέβλεπε τη μείωση των επιχειρήσεων του στρατού για πρώτη φορά από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στα τέλη του 2012.

Αντιπροσωπείες των δύο πλευρών διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα με μεσολαβητές τη Νορβηγία και την Κούβα.

Η ένοπλη σύγκρουση στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 220.000 ανθρώπων και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό έξι εκατομμυρίων μέσα σε μισό αιώνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή