Αθώος δήλωσε ο Γκοτόβινα

Πολυετείς ποινές σε στρατιώτες για εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 16:49
A- A A+

Αθώος για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα ο κροάτης στρατηγός ¶ντε Γκοτόβινα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

«Δεν είμαι ένοχος» κ. πρόεδρε, δήλωσε ο κατηγορούμενος μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από το δικαστή σε προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Γκοτόβινα γνώριζε ή είχε λόγους να γνωρίζει ότι οι δυνάμεις υπό τον έλεγχό του θα δολοφονούσαν Σέρβους της Κράινα...Ο Γκοτόβινα απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα και λογικά μέτρα για να αποτραπεί η διάπραξη τέτοιων ενεργειών ή για την τιμωρία των δραστών τους».

Ο 50χρονος Γκοτόβινα συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στα Κανάρια νησιά και από το Σάββατο έχει μεταφερθεί σε κέντρο κράτησης του διεθνούς δικαστηρίου. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία έναρξης της δίκης του.

Εν τω μεταξύ στο Βελιγράδι, το Ειδικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου επέβαλε σήμερα σε 14 πρώην στρατιώτες ποινές από 5 μέχρι και 20 χρόνια κάθειρξης για τον φόνο περίπου 200 κροατών αιχμαλώτων πολέμου στο Βούκοβαρ (ανατολικά) το 1991.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή