Ανασχηματισμός ανάγκης που δείχνει εκλογές

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 22:32
UPD:22:42
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

«Κοντό» χρονικά ορίζοντα φαίνεται να έχει με μία πρώτη ματιά τονέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε. Παράλληλα οι μετακινήσεις και οι «καραμπόλες» εντός της κυβέρνησης, φαίνεται να είναι περισσότερο απόρροια ανάγκης, μετά την απομάκρυνση των υπουργών που καταψήφισαν τη συμφωνία και λιγότερο υπακούουν σε μια λογική τετραετίας.

Έκπληξη συνιστά η αντικατάσταση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου από την 54χρονη γιατρό ακτινοδιαγνώστρια Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Ο κ. Σακελλαρίδης θα καταλάβει τη θέση του ενός εκτός των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων μετά την απομάκρυνση του κ. Πετράκου. Για ορισμένους η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω προεκλογικής περιόδου χρειάζεται ένα στέλεχος με πιο δυναμικά χαρακτηριστικά από τον ηπίων τόνων κ. Σακελαρίδης.

Το «καυτό» υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων το οποίο λόγω των επικείμενων αρνητικών νομοσχεδίων δεν επιθυμούσε ούτε Αλέξης Μητρόπουλος, αλλά ούτε και ο νυν υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, αναλαμβάνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο κ. Σκουρλέτης μεταπηδά στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη θέση του Δημήτρη Στρατούλη, αναλαμβάνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης. Πρόκειται για τη δεύτερη έκπληξη αφού όπως αποδείχθηκε ο Σάββας Ρομπόλης αρνήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή να αναλάβει το υπουργείο.

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για θέματα εσόδων, μετά την παραίτηση της Νάντιας Βαλαβάνη, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας εφοριακώνΤρύφων Αλεξιάδης. Ένας άνθρωπος μέσα από το υπουργείο που αν μη τι άλλο γνωρίζει καλά τα προβλήματα.

Ο κ. Αλεξιάδης πέρυσι είχε υποστηρίξει ότι πλήθος διατάξεων μεταξύ των οποίων και ο ΕΝΦΙΑ είχαν φτάσει προς υλοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, γραμμένες στα αγγλικά.

Στη θέση του Κώστα Ήσυχου στο Πεντάγωνο πηγαίνει ο πρώην γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παρά το γεγονός ότι προέρχεται από το Αριστερό Ρεύμα είναι μεταξύ των στελεχών εκείνων που στήριξαν μέχρι και σήμερα τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις του Νίκου Χουντή και του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναλαμβάνουν ο Γιάννης Αμανατίδης και η Σία Αναγνωστοπούλου. Ο κ. Αμανατίδης, είναι ένα ακόμη στέλεχος της αριστερής πτέρυγας, που στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα στην κρίσιμη ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης.

Τέλος στο νέο υφυπουργείο κατά της διαφθοράς, από το οποίο η κυβέρνηση και το Μαξίμου περιμένουν πολλά επικεφαλής αναλαμβάνει ο Χειρουργός – Εντατικολόγος, Βουλευτής Χανίων και πρώην δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης. Υπερυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παραμένει ο Νίκος Βούτσης ενώ στη θέση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, μετά την μετακίνηση του κ. Κατρούγκαλου, τοποθετείται ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Είναι τέλος προφανές ότι για τη θέση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, προορίζεται ο μέχρι σήμερα Α΄ Αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος. Ωστόσο η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου, που είναι η μόνη από τα κυβερνητικά στελέχη που καταψήφισε τη συμφωνία και παραμένει στη θέση της, σημειώνει πως ούτε της ζητήθηκε να παραιτηθεί ούτε η ίδια επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή