Σχέδιο Ανάν και παρασκήνιο

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 18:01

A- A A+

«Η μεγάλη αγγλοσαξωνική επιχείρηση δεν είχε στόχο την επίλυση του Κυπριακού, αλλά το να παρουσιάσει την Τουρκία ως δύναμη που συμβάλλει στην επίλυσή του, ενόψει της συζήτησης της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Σχέδιο Ανάν - Το μυστικό παζάρι - Οι 129 μέρες που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό» των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου, Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη (Εκδόσεις Α. Λιβάνη).

Αναφορικά με το Σχέδιο Ανάν, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν από την ενσωμάτωση, ενώ οι Ελληνοκύπριοι έβλεπαν με δυσφορία το γεγονός ότι θα αναλάμβαναν το οικονομικό κόστος της ενοποίησης.

Ο Κόφι Ανάν από το 1997 ετοίμαζε ένα σχέδιο για το Κυπριακό, ανέφερε ο πρέσβης επί τιμή και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζαχαράκης.

Το Σχέδιο Ανάν, είπε, δεν έφερε τίποτα το πρωτότυπο ή καινοφανές σε σχέση με προηγούμενα. Μόνο οι συνθήκες ήταν προσφερότερες για αυτό, ενώ ήταν λεπτομερέστερο κείμενο και πιο δομημένο, τόνισε ο κ. Ζαχαράκης, και πρόσθεσε ότι οι όροι επίλυσης του Κυπριακού θα ήταν ευνοϊκότεροι αν είχαν μπει και «κυπριακά δεσμά» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ζαχαράκης είπε ότι «μετά λόγου γνώσεως σας διαβεβαιώ ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του ναι, υπήρξε πολύ σαφέστερη και πολύ αμεσότερη των σχετικών υπαινιγμών του πρωθυπουργού.

Αυτό τουλάχιστον δικαιωματικά συμπεραίνω από τη ρητή τηλεφωνική εντολή, που μου εδόθη στις 18 Απριλίου -και μάλιστα σε πλαίσιο θέματος κομματικής πειθαρχίας- από τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, εκ μέρους του πρωθυπουργού, όπως, πάντως, ισχυρίστηκε ο συνομιλητής μου, να μην επαναλάβω την αρνητική ψήφο που είχα δώσει σε Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Απριλίου, έναντι ενός ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρικτικού του Σχεδίου Ανάν και προειδοποιητικά απειλητικού για τους Ελληνοκύπριους, αλλά να το υπερψηφίσω στην Ολομέλεια, μετά από λίγες μέρες στις 21 Απριλίου».

«Από 200 και πλέον ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μόνο δύο καταψήφισαν το επίμαχο ψήφισμα -ένας Σουηδός και ο υποφαινόμενος-ενώ το υπερψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ΝΔ και όλοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον, οι τελευταίοι ήταν συνεπείς με την κομματική τους γραμμή, σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη, υποτίθεται, θέση της κυβέρνησης ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να αφεθούν να αποφασίσουν κατά την κρίση τους απερίσπαστα και ανεπηρέαστα»,κατέληξε ο κ. Ζαχαράκης.

«Δεν αξιοποιήθηκε η ευρωπαϊκή παρουσία της Κύπρου όσο έπρεπε. Ασκούνται εκβιασμοί για "το σπάσιμο της απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων. Υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να επεκτείνει το πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης και στο νότο, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει διχοτομικά», τόνισε ο κ. Βάσος Λυσσαρίδης.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή