Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι ευθύνονται για την πυραυλική επίθεση που οδήγησε στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines, ακριβώς πριν από έναν χρόνο.
«Η πτήση ΜΗ17, όπου 298 άνθρωποι σκοτώθηκαν χωρίς λόγο, καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο BUK που εκτοξεύτηκε από ρωσικό επαγγελματικό πλήρωμα κατόπιν εντολής και οδηγιών του ρωσικού στρατού», είπε ο κ. Ποροσένκο. Η Ουκρανία έχει κατ' επανάληψη επιρρίψει ευθύνες στη Μόσχα για τη συντριβή του Μπόινγκ 777, όμως αυτή η δήλωση του προέδρου ήταν η πιο άμεση που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Η Ρωσία αρνείται κάθε ευθύνη και με τη σειρά της υποδεικνύει ως υπεύθυνη την Ουκρανία.
Ο κ. Ποροσένκο δεν διευκρίνισε τι αποδείξεις έχει στη διάθεσή του ώστε να κατηγορεί τον ρωσικό στρατό. Λίγο αργότερα όμως άλλαξε φρασεολογία και κατηγόρησε για την τραγωδία «τρομοκράτες εκπαιδευμένους στη Ρωσία». Η ορολογία αυτή χρησιμοποιείται συχνά από την ουκρανική κυβέρνηση για να χαρακτηρίσει τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες.
Στην ανατολική Ουκρανία τελέστηκε λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων και πολλοί κάτοικοι και συγγενείς των θυμάτων ακολούθησαν τη λιτανεία μέχρι τη στήλη που έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου κατέπεσε το Μπόινγκ. «Στη μνήμη των νεκρών - 298 αθώων θυμάτων του εμφυλίου», αναγράφεται στην πλάκα στο χωριό Χράμποβε όπου ορθόδοξος ιερέας και ένας ιμάμης προσευχήθηκαν μαζί.
Περίπου 300 άνθρωποι απόθεσαν λουλούδια στο σημείο. Άλλοι κρατούσαν σημαίες των χωρών από τις οποίες προέρχονταν τα θύματα ή λευκά μπαλόνια που τα άφησαν να υψωθούν στον ουρανό. «Θα έχουμε για πάντα στην καρδιά μας αυτούς τους ανθρώπους. Προσευχόμαστε για τις ψυχές τους», είπε ιερέας ονόματι Ολέγκ.
Οι περισσότεροι από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, 196 άνθρωποι, ήταν Ολλανδοί. Περίπου 1500 συγγενείς τους συγκεντρώθηκαν για να τους τιμήσουν, παρουσία του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Αφού διαβάστηκαν τα ονόματα των θυμάτων, η σύζυγος του κυβερνήτη ανέβηκε στο πόντιουμ για να κάνει την ανακοίνωση που δεν πρόλαβε να κάνει ο άνδρας της. «Σαλάμ αλέκουμ και καλησπέρα. Πολύ σύντομα θα αρχίσουμε τη διαδικασία προσγείωσης», είπε με τρεμάμενη φωνή.
Στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ, απ' όπου είχε αναχωρήσει η πτήση, είχαν απλωθεί ηλιοτρόπια, σαν αυτά που φυτρώνουν στο χωράφι όπου έπεσε το Μπόινγκ. Οι σημαίες στην Ολλανδία κυμάτιζαν μεσίστιες.
Τριάντα εννέα από τα θύματα ήταν Αυστραλοί υπήκοοι. «Ο θάνατός τους αφήνει ένα κενό που δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει και η οδύνη μας συνεχίζεται», είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ.
Η Μαλαισία, απ' όπου προέρχονταν οι 43 από τους επιβάτες, τίμησε τα θύματα σε τελετή στις 11 Ιουλίου.