Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

Χίλιες μέρες πολέμου
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 07:03
A- A A+

«Η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες» γράφουν στο πρωτοσέλιδο τους οι Times.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζουν τη «σταδιακή» απαγκίστρωση από το Ιράκ «μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση στη Βαγδάτη που θα προκύψει από τις εκλογές αυτής της εβδομάδας».

Οι Times, υπογραμμίζουν ότι η απόφαση Λονδίνου και Ουάσιγκτον «έχει θορυβήσει» την απερχόμενη ιρακινή κυβέρνηση.

Ανώτατος Δυτικός διπλωμάτης που μίλησε στην εφημερίδα τόνισε «ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση θα είναι η σταδιακή μεταβίβαση των θεμάτων ασφαλείας».

Όπως σημειώνουν οι Times, η κίνηση αυτή «δεν συνάδει με τις δημόσιες κατηγορηματικές δηλώσεις του προέδρου Μπους που έχει πει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το Ιράκ».

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον του Ιράκ με αφορμή της βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης. «Εδραιώνεται η δημοκρατία στο Ιράκ» γράφει και προσθέτει ότι «οι βρετανοί στρατιώτες θα πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαμετρικά αντίθετη είναι η άποψη της Independent, που με αφορμή τις χίλιες μέρες από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ γράφει ότι «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι θα τερματισθεί η βία με την διεξαγωγή των εκλογών». «Οι σουνίτες που αποτελούν το επίκεντρο της εξέγερσης μπορεί να ψηφίσουν για πρώτη φορά αλλά δεν κάνουν λόγο για εκεχειρία», σημειώνει η εφημερίδα.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πόλεμος των χιλίων ημερών πλησιάζει στο τέλος του. Κάθε μήνα έως και χίλια νέα πτώματα κείτονται στο νεκροτομείο της Βαγδάτης. Το νέο Ιράκ που γεννιέται έχει ήδη μουσκευτεί στο αίμα», καταλήγει η ανταπόκριση της Ιντιπέντεντ από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Προϋπολογισμός και διεύρυνση

Ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται εκτεταμένα στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. της περιόδου 2007-2013.

Οι Financial Times επικεντρώνεται στις απειλές της Γαλλίας που προειδοποίησε ότι μπορεί να εμποδίσει την διεύρυνση της Ε.Ε. εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η χώρα που απειλείται να μείνει «εκτός νυμφώνος» είναι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς η Γαλλία «δεν έδωσε τη συγκατάθεση της» στη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί στα Σκόπια καθεστώς «υποψήφιας προς ένταξη χώρας».

Το Παρίσι υποστηρίζει ότι η διεύρυνση υπονομεύεται στη περίπτωση που οι 25 αποτύχουν να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί την τελευταία διεύρυνση της κοινότητας με την είσοδο των 10 νέων κρατών γράφουν οι Financial Times.

Σημειώνουν δε ότι σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους οι πιθανότητες συμφωνίας «είναι μικρότερες του 50%» σε αντίθεση με κοινοτικούς αξιωματούχους που εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η Independent, εκτιμά ότι η βρετανική προεδρία «θα κάνει νέες παραχωρήσεις» προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης «σε μια προσπάθεια να απομονώσει τη Γαλλία» και να πετύχει την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα η βρετανική κυβέρνηση «είναι διατεθειμένη» να αποδεχθεί μείωση των επιστροφών που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες για να πετύχει το στόχο της.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή