«Πυρά» κατά των Σερβοβόσνιων και από πλευράς Ε.Ε.

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 12:23
UPD:12:31
REUTERS/HAZIR REKA
A- A A+

Το δημοψήφισμα το οποίο εξαγγέλθηκε στη Σερβική Δημοκρατία (ομόσπονδη οντότητα εντός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) αποτελεί πρόκληση στην ακεραιότητα και την κυριαρχία της Βοσνίας και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, τόνισε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία είναι πρόκληση για τη συνοχή, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Βοσνίας, για όλα όσα τον Φεβρουάριο τα πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της οντότητας, Μίλοραντ Ντόντικ, δεσμεύθηκαν να τηρήσουν», ανέφερε η κ. Κοτσιγιάντσιτς, η οποία εκτίμησε ακόμη ότι δημοψήφισμα απειλεί να υπονομεύσει τη διαδικασία ένταξης της Βοσνίας στην Ε.Ε., την οποία οι πολιτικοί ηγέτες της επίσης δεσμεύθηκαν να στηρίξουν.

«Η πρωτοβουλία προκήρυξης δημοψηφίσματος εκτρέπει την προσοχή από τα πραγματικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωποι καθημερινά οι άνθρωποι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη», υπογράμμισε η κ. Κοτσιγιάντσιτς, προσθέτοντας ότι τώρα είναι πολύ σημαντικότερο να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την κατάσταση στην οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για τους νέους.

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες αρχές στη Βοσνία, ώστε να αρθούν συστημικά και άλλα λάθη στο σύστημα δικαιοσύνης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το δημοψήφισμα δεν θα υπονομεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του οποίου η Βουλή της σερβοβοσνιακής οντότητας αποφάσισε την Τετάρτη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για τις επιβληθείσες από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη χώρα αποφάσεις» και «κυρίως» τις αποφάσεις για το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας.

«Θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. Θα ανοίξει η πόρτα για διεξοδικό διάλογο και για τη διευθέτηση πολλών ελλείψεων στο έργο του δικαστηρίου και της εισαγγελίας της Βοσνίας. Με τον διάλογο για τις διαρθρωτικές αλλαγές, δυστυχώς, μόνον ελαφρώς άνοιξε η πόρτα και παρατηρήθηκαν μικρά βήματα, αν και η διαδικασία διήρκεσε τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο κ. Ντόντικ σε δηλώσεις του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας RTRS, τονίζοντας ότι τον διάλογο εμπόδιζαν το επίσημο Σαράγεβο και ορισμένα τμήματα της διεθνούς κοινότητας.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ ανέφερε ακόμη ότι η καταδίκη της απόφασης για την προκήρυξη δημοψηφίσματος είναι αντιδημοκρατική, απολίτιστη και αντιευρωπαϊκή ενέργεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή