Έρευνα που έγινε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ερευνών και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Nature Scientific Reports» διαπίστωσε ότι η περιφερειακή όραση είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό που όπως όλα δείχνουν βοήθησε τον άνθρωπο και στην εξέλιξη του είδους του.
Συγκεκριμένα όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες μετά από λεπτομερή εξέταση στις «τροχιές» ή αλλιώς τις υποδοχές των ματιών σε 100 ανθρώπινα κρανία και 120 κρανία πιθήκων, οι τροχιές των ανθρώπων είναι λιγότερο στραμμένες μπροστά σε σχέση με τους πιθήκους (χιμπατζήδες, μπονόμπος, γορίλες και ουρακοτάγκους).
Η ανθρώπινη τροχιά είναι ευρύτερη δίνοντάς έτσι, μεγαλύτερη αναλογία πλάτους προς ύψος σε σχέση με οποιοδήποτε πίθηκο και αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε ευκολότερα στο πλάι. Αντίθετα αυτό δεν είναι εύκολο στους πιθήκους καθώς δεν βοηθά η κατασκευή του κρανίου τους.
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, η θέση του ανθρώπινου ματιού σε συνδυασμό με το κρανίο μας, δεν εμποδίσει την οπτική μας γωνία και μας βοηθά να σαρώνουμε το περιβάλλον περιφερειακά.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, αυτό το χαρακτηριστικό μάλλον εξελίχθηκε στον άνθρωπο, ως αποτέλεσμα της απώλειας άλλων χαρακτηριστικών του προσώπου του, όπως για παράδειγμα το ρύγχος.
Η ικανότητα της περιφερειακής όρασης είναι αυτή που πιθανότατα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να βοήθησε τον άνθρωπο να μεταναστεύσει σε άλλα μέρη καθώς είχε την ικανότητα προσαρμογής αφού μπορούσε να αναγνωρίζει το περιβάλλον και τους πιθανούς κινδύνους πιο εύκολα.