Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου οι διαφωνίες στην παράταξη της Μέρκελ για την Ελλάδα

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 10:00
UPD:10:06
EPA/GREGOR FISCHER

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ (δεξιά) και η επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χέρτα Χάσελφελντ.

A- A A+

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, και του αδελφού του κόμματος στη Βαυαρία, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σχετικά με την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα κυριαρχούν σήμερα στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Die Zeit χθες το απόγευμα οι βουλευτές του CDU/CSU συνεδρίαζαν επί περισσότερες από πέντε ώρες και εκτιμούσαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα: «Στο τέλος της συνεδρίασης το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο: σήμερα που το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, η Μέρκελ θα έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των βουλευτών της παράταξής της».

Παρόλα αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα, η Μέρκελ θα πρέπει να αναμένει περισσότερα «όχι» απ' όσα υπολόγιζε, καθώς 48 βουλευτές της έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση και τρεις ότι θα απέχουν. Τον Φεβρουάριο όταν είχε τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της παράτασης του δεύτερου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας 29 βουλευτές του CDU/CSU είχαν ψηφίσει «όχι».

Στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) οι διαφωνίες ήταν μικρότερες, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες, σχεδόν όλοι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι ένας σημαντικός δείκτης της υποστήριξης που εξακολουθεί να χαίρει στο εσωτερικό της παράταξής της στο κρίσιμο θέμα της Ελλάδας, εκτιμά η Zeit. Αν ο αριθμός των διαφωνούντων παραμείνει γύρω στους 50 η Μέρκελ μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της, προσθέτει. Τελικά, καταλήγει η εφημερίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλη πλειοψηφία της παράταξης θα ψηφίσει «ναι» σήμερα, κυρίως καθώς οι βουλευτές της δεν επιθυμούν να βλάψουν τη Μέρκελ, η οποία σήμερα έχει και τα γενέθλιά της, αλλά ούτε και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη η σκληρή στάση που κράτησαν και οι δύο στις διαπραγματεύσεις κατάφερε να πείσει και κάποιους από τους βουλευτές που είχαν αμφιβολίες, επισημαίνει η Zeit.

«Το στρατόπεδο όσων λένε "όχι" αυξάνεται», γράφει από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ο αρμόδιος του CSU για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ δήλωσε στην εφημερίδα ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης εκφωνήθηκαν πάνω από 40 ομιλίες και πολλοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

EPA

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν τόνισε ότι δεν μπορεί ο Σόιμπλε να βάζει θέμα προσωρινού Grexi από την στιγμή που η ελληνική Βουλή αποδέχτηκε τις μεταρρυθμίσεις.

Τελικά, πρόσθεσε ο ίδιος, 48 βουλευτές δήλωσαν ότι κατά τη σημερινή ψηφοφορία θα ψηφίσουν «όχι», κάτι που ενόχλησε τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το μήνυμα ότι η πρόταση (σ.σ. για παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα) δεν πρόκειται να είναι επιτυχής ούτε από πολιτική ούτε από οικονομική άποψη», σχολίασε ο Μίχελμπαχ.

Η Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι η Μέρκελ δεν συνδέει την υπερψήφιση της πρότασης για παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα με ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της, παρόλο που πολλοί βουλευτές της παράταξής της αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο νέας βοήθειας με επιφυλάξεις.

Το περιοδικό Der Spiegel εκτιμά ότι η Μέρκελ θα πρέπει να πείσει πολλούς επικριτές της εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας, η οποία προκαλεί προβλήματα και στον αντικαγκελάριο και πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Γκάμπριελ θα πρέπει να εκφωνήσουν σήμερα στη γερμανική βουλή έντονες ομιλίες. Κυρίως η καγκελάριος θα πρέπει να προσπαθήσει να παρουσιάσει επιχειρήματα υπέρ της παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα και να πείσει όσους περισσότερους επικριτές της μπορεί να ψηφίσουν τελικά «ναι».

Αντίθετα στο SPD το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι τόσο η σημερινή ψηφοφορία, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές θα ψηφίσουν «ναι». Παρόλα αυτά πολλοί βουλευτές αντιμετωπίζουν επικριτικά τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο πρόεδρος του κόμματος Γκάμπριελ. Οι συνεχείς αλλαγές πορείας του αντικαγκελαρίου κατά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει την οργή κάποιων βουλευτών του κόμματός του.

Αντί ο Γκάμπριελ να κρατήσει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ανέβασε τους τόνους απέναντι στην Αθήνα ακολουθώντας τον τόνο που έθετε ο Σόιμπλε, ενώ μόλις το Σαββατοκύριακο πήρε αποστάσεις από το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών περί ενός προσωρινού Grexit.

«Ενωμένοι στην οργή κατά του Σόιμπλε»

Όπως παρατηρεί η Zeit, το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, οι Πράσινοι και η Αριστερά εμφανίζονται οργισμένοι με τις νέες δηλώσεις περί Grexit του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

H γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο πριν από την σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στην Μπούντεστανγκ διαπιστώνεται «μια ασυνήθιστη ενότητα» κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς «πολλοί πιστεύουν ότι ο υπουργός Οικονομικών θέλει να τορπιλίσει το νέο πακέτο βοήθειας προς στην Ελλάδα ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη».

«Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει τον Σόιμπλε», δήλωσε η πρόεδρος των Πρασίνων, Κατρίν Γκέρινγκ Εκαρντ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ηγέτης της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι δηλώνει οργισμένος με τη στάση του Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών λειτουργεί ως καγκελάριος χωρίς να ακούει κανέναν».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν τόνισε επίσης ότι από την στιγμή που η ελληνική Βουλή αποδέχτηκε τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί ο Σόιμπλε να βάζει θέμα προσωρινού Grexit σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι στο μέτωπο των επικριτών του Σόιμπλε μετέχουν τόσο ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. «Αν έχεις διαπραγματευθεί μια συμφωνία πρέπει επίσης να τη στηρίζεις», δήλωσε ο τελευταίος ερωτηθείς για τη στάση του Σόιμπλε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή