Οι τρεις συμπρόεδροι της Βοσνίας θα επισκεφθούν τη Σερβία

Μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός στη Σρεμπρένιτσα
Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 13:24
UPD:13:26
REUTERS/DADO RUVIC

Πανοραμική φωτογραφία του νεκροταφείου που λειτουργεί και σαν μνημείο για τα θύματα.

A- A A+

Ο εκπρόσωπος των Βόσνιων Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι με χαρά θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς να επισκεφθεί το Βελιγράδι την επόμενη εβδομάδα και εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη λύπη του για την επίθεση στον κ.Βούτσιτς στη Σρεμπρένιτσα, αρνούμενος ότι φέρει κάποια προσωπική ευθύνη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεζάβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα, o κ. Ιζετμπέγκοβιτς είπε ότι στο επεισόδιο στη Σρεμπρένιτσα οδήγησαν μία σειρά γεγονότων που συνιστούν σημαντική οπισθοδρόμηση στις σχέσεις μεταξύ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Σερβίας.

«Δυστυχώς μία σειρά γεγονότων τους τελευταίους δύο μήνες λειτούργησαν κατά της πρωτοβουλίας του Αλεξάνταρ Βούτσιτς για βελτίωση των σχέσεων των κρατών και των λαών μας. Η αποκατάσταση του Ντράζα Μιχαϊλοβιτς (αρχηγός του κινήματος των «Τσέτνικ», ο οποίος είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε θάνατο ως συνεργάτης των Ναζί, αλλά το ανώτερο δικαστήριο της Σερβίας ακύρωσε την απόφαση), η σύλληψη του Νάσερ Όριτς (πρώην διοικητής του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, ο οποίος συνελήφθη με σερβικό ένταλμα στην Ελβετία ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου), η άρνηση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα και η μη υιοθέτηση ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από το ρωσικό βέτο μας οδήγησαν 10 βήματα πίσω», ανέφερε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς.

Ο εκπρόσωπος των Βόσνιων Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας υπογράμμισε ότι διεξάγεται εξονυχιστική έρευνα με στόχο να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης με πέτρες και άλλα αντικείμενα στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την εκδήλωση της τελετής μνήμης στη Σεμπρένιτσα, αλλά και οι υπεύθυνοι για τις παραλείψεις στη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

«Αν διαπιστωθούν λάθη κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι όλοι και εγώ υποτιμήσαμε τον κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς, εξηγώντας ότι δεν γνώριζε ότι το 2015 έγιναν αλλαγές σε σχέση με το πρωτόκολλο και ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο είχε εκτιμήσει ότι μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του Σέρβου πρωθυπουργού.

Μετά την επίθεση, ο κ. Βούτσιτς είχε δηλώσει ότι είχε αποφασίσει να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης, επειδή ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς προσωπικά του εγγυήθηκε την ασφάλειά του και άφησε αιχμές εναντίον του, επειδή, όπως ανέφερε, το μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας δεν έκανε καν χειραψία μαζί του.

Μετά το επεισόδιο στη Σρεμπρένιτσα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απηύθυνε πρόσκληση στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας να επισκεφθεί το Βελιγράδι για συνομιλίες.

Και τα τρία μέλη της προεδρίας της Βοσνίας αποδέχθηκαν την πρόσκληση και αναμένεται να επισκεφθούν το Βελιγράδι στις 22 ή στις 23 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Κροατών και προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας το τρέχον οκτάμηνο, Ντράγκαν Τσόβιτς.

«Στηρίζω την πρωτοβουλία του κ. Βούτσιτς και θεωρώ ότι πρέπει να επισκεφθούμε τη Σερβία, ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν στην τελετή μνήμης στη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου», υπογράμμισε ο κ. Τσόβιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή