Δίκη «17Ν» - Απόρριψη της ένστασης για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου ζήτησε η εισαγγελέας

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 14:23
A- A A+

Την απόρριψη της ένστασης για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου , λόγω πολιτικού χαρακτήρα των εγκλημάτων της "17Ν", που υπέβαλε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων , ζήτησε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η τακτική Εισαγγελέας Έδρας κ. Κουτζαμάνη.

Η Εισαγγελέας παρέθεσε στο δικαστήριο σειρά αποφάσεων δικαστηρίων οι οποίες δέχονται ως πολιτικό έγκλημα -υιοθετώντας την αντικειμενική θεωρία για το θέμα- μόνο εκείνο που στρέφεται άμεσα κατά της Πολιτείας και της καθεστηκυίας τάξης.

Η κ. Κουτζαμάνη επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ.-Α. Μαγκάκη ο οποίος αναφέρει ότι για να χαρακτηριστεί ένα έγκλημα ως πολιτικό θα πρέπει να στρέφεται κατά καθεστώτων αυθαιρεσίας, μη δημοκρατικών, καθώς η Δημοκρατία προσφέρει αγωνιστικές δυνατότητες για βαθιές κοινωνικές αλλαγές.

Η κ. Κουτζαμάνη χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» τον χαρακτηρισμό ως πολιτικού , του εγκλήματος που βάλλει κατά δημοκρατικού πολιτεύματος και κατέληξε ότι τα εγκλήματα της "17Ν" δεν είναι πολιτικά καθώς διαπράχθηκαν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας κ. Γιώργος Βλάσσης στην τοποθέτηση του, αναρωτήθηκε από πού προκύπτει το «πολιτικό έρεισμα», που επικαλείται η υπεράσπιση, στις πράξεις της "17Ν", καθώς και ότι η οργάνωση στόχευε στην ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βλάσσης:

«Υπήρχε η επιδοκιμασία, το στοιχείο της λαϊκής επιδοκιμασίας για την δράση της "17Ν" και από πού προκύπτει αυτό; Εκτός αν θεωρήσετε ότι τρομοκρατία και πολιτική δράση είναι ένα και το αυτό. Ήταν προπαρασκευαστικές ενέργειες αυτές; Αν δεν είχε γίνει τυχαία η έκρηξη στον Πειραιά , για πόσα χρόνια θα συνέβαινε αυτή η δράση, χωρίς καμία υποστήριξη , χωρίς εξέγερση των λαϊκών μαζών; Δηλαδή πότε θα γινόταν η εξέγερση; Μετά από 50 μετά από 150 χρόνια; Μπορούμε οποιαδήποτε δράση να την βαφτίσουμε πολιτική;».

Η διαδικασία συνεχίζεται.

ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή