Ιταλία - Νέο θέμα με τον εντοπισμό ποσότητας μολύβδου σε μακαρόνια

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 15:22
UPD:15:23
A- A A+

Μετά τα χαλασμένα αυγά, νέο θέμα προέκυψε στην Ιταλία με τον εντοπισμό ποσότητας μολύβδου σε μακαρόνια νούμερο 5 «Μπαρίλα» από τις υγειονομικές αρχές της Πολωνίας. Το θέμα προέκυψε τον περασμένο μήνα όταν έφθασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμα από την Πολωνία για περαιτέρω αναλύσεις και εξετάσεις σε ποσότητα ζυμαρικών που είχαν εισαχθεί από την Ιταλία.

Οπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», κατά τις αναλύσεις που έγιναν από τις πολωνικές υγειονομικές αρχές, εντοπίστηκε στα εν λόγω ζυμαρικά ποσότητα μολύβδου 0,53 το χιλιοστόγραμμο, ενώ το ανώτατο όριο είναι 0,2. Τα ζυμαρικά αυτά είναι παραγωγής Απριλίου 2005 και ήταν προορισμένα για εξαγωγή.

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη βιομηχανία ζυμαρικών της Ιταλίας «Μπαρίλα» απαντά ότι πρόκειται για λάθος. Ο υγειονομικός υπεύθυνος της εταιρείας Τζόρτζιο Μπελτράμι δήλωσε ότι πρόκειται για λανθασμένες μετρήσεις των πολωνικών εργαστηρίων.

«Εξετάσαμε και σε εξωτερικά εργαστήρια -είπε- δείγματα ζυμαρικών που παρήχθησαν από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη μολύβδου. Μετά την κοινοποίηση που μας έγινε από τις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου, πραγματοποιήσαμε πάνω από 700 αναλύσεις, στις οποίες ο μόλυβδος ήταν κάτω του επιτρεπτού ορίου».

Σύμφωνα με την «Μπαρίλα» αποσύρθηκαν οι ποσότητες των ζυμαρικών που δεν πουλήθηκαν και αυξήθηκαν οι έλεγχοι. Πάντως, παραγωγή εκείνης της περιόδου έχει εξαχθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, αλλά δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία μέχρι τώρα.

Και ενώ οι Ιταλοί επιμένουν πως πρόκειται για λάθος, μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής της Ε.Ε. που εξετάζει τα δείγματα που εστάλησαν.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή