Την προμήθεια 30 F-16 Block 52+ ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ

Σπηλιωτόπουλος: Τα αεροσκάφη αγοράζονται πολύ φθηνότερα από εκείνα το 2000
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 16:43
A- A A+

Την κατακύρωση της προμήθειας 30 αεροσκαφών F-16 BLOCK 52+, μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση, ενέκρινε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ.

Όπως επισήμανε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ διασφαλίζεται η απουσία μεσαζόντων και η πλήρης διαφάνεια, όπως εξάλλου είναι και θέση της κυβέρνησης. Η επιτευχθείσα συμφωνία, υπογράμμισε, είναι η πληρέστερη και επωφελέστερη που έχει συναφθεί μέχρι σήμερα για μαχητικά αεροσκάφη, από πλευράς τόσο επιχειρησιακής, όσο και οικονομικής και βιομηχανικής, με τη συμμετοχή δηλ. της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Επιπρόσθετα ο υπουργός επεσήμανε πως είναι «η πρώτη φορά που η Πολεμική μας Αεροπορία, με την παράδοση των αεροσκαφών το 2009, θα έχει ένα πλήρως επιχειρησιακό και ετοιμοπόλεμο αεροσκάφος, με όλα τα συστήματα και τις δυνατότητες επάνω και βεβαίως με ενσωματωμένο το σύστημα αυτοπροστασίας».

Όσον αφορά το κόστος της προμήθειας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε πως η τιμή fly away, η τιμή δηλαδή ενός ετοιμοπόλεμου αεροσκάφους, για το σύνολο των 30 αεροσκαφών, ανέρχεται στο ποσό του 1,1 δισ ευρώ, κάτι που πως σημείωσε, είχε ανακοινώσει και μετά το ΚΥΣΕΑ της 19ης Ιουλίου.

Όπως πρόσθεσε ο κ. υπουργός, συνοδεύεται από ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης του αεροσκάφους, ύψους 525 εκατ. ευρώ, τόσο για την εξασφάλιση υψηλής διαθεσιμότητας του νέου μαχητικού αεροσκάφους, όσο και για την κάλυψη αναγκών των αεροσκαφών του προηγουμένου προγράμματος, τις παραγγελίες δηλαδή του 2000, που παραλάβαμε προ διετίας. «Εκεί», παρατήρησε ο υπουργός Αμυνας, «παρότι είχαν παραγγελθεί 60 αεροσκάφη, δεν είχε προβλεφθεί ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης. Έτσι λοιπόν, με το σημερινό πακέτο, θα καλύψουμε και τις ανάγκες της προηγούμενης παραγγελίας».

Συγκρίνοντας τη σημερινή τιμή με την επικαιροποιημένη τιμή της προηγούμενης παραγγελίας του 2000, ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε πως η τιμή fly away σήμερα είναι 36,7 εκατ. ευρώ και η επικαιροποιημένη τιμή της παραγγελίας του 2000 είναι 41,4 εκατ. ευρώ. «Επομένως», συμπερανε ο υπουργός, τα αεροσκάφη αυτά αγοράζονται πολύ φθηνότερα απ΄ό,τι αγοράστηκαν το 2000.

Τέλος, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε πως «επιτύχαμε αντισταθμιστικά ωφελήματα ύψους 132% σε σχέση με αντισταθμιστικά 120% που είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη παραγγελία. Και, βεβαίως, σε αυτά τα αντισταθμιστικά συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος όγκος έργου για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, κυρίως για την ΕΑΒ. Για πρώτη δε φορά τα αντισταθμιστικά αυτά διασφαλίζονται με τις απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις. Αυτό –σημείωσε- γίνεται για πρώτη φορά, σύμφωνα πάντα με τη θέση της Κυβέρνησης περί εγγυήσεων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή