Δεν τον έσωσε η μεταμέλεια

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 16:52

A- A A+

Στάνλεϊ «Τούκι» Ουίλιαμς. 51 ετών. Εκτελέστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2005 στις 00.36, τοπική ώρα, με θανατηφόρο ένεση στις φυλακές του Σαν Κουέντιν, στη δυτική Καλιφόρνια. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, απέρριψε χθες το αίτημα απονομής χάριτος. «Δεν τον εκλέξαμε για Θεό, αλλά για κυβερνήτη», δήλωσε οργισμένη μία διαδηλώτρια έξω από το κτίριο των φυλακών.

«Τελείωσε, αλλά δεν τελείωσε», δήλωσε συμβολικά ο αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον.

Πρώην μέλος της ένοπλης συμμορίας Crips, ο «Τούκι» είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 1981 για τη δολοφονία τεσσάρων ατόμων σε δύο ληστείες το 1979. Για την κατηγορούσα αρχή, τον Σβαρτσενέγκερ, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων, κάποιους λευκούς Αμερικανούς, ο «Τούκι» είναι ο «τίγρης» που τρομοκρατούσε την πόλη για τον έλεγχο των γκέτο. Ομως, ο «τίγρης» έγινε «αρνάκι». Ο Γουΐλιαμς, που δεν έπαψε να διακηρύσσει την αθωότητά του, αποκήρυξε το παρελθόν του. Εργάστηκε μέσα από τη φυλακή για να σταματήσει ο πόλεμος των συμμοριών. Εγραψε πέντε βιβλία για να εξηγήσει στα παιδιά των γκέτο πως η βία είναι ακριβώς το πρόσχημα που θέλουν οι καταπιεστές για να διατηρούν την καταπίεση. Είχε προταθεί μάλιστα πέντε φορές για Νόμπελ Ειρήνης. Τον Αύγουστο του 2005, έλαβε βραβείο για την δράση του, με ένα γράμμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους ο οποίος τον συγχαίρει επειδή επέδειξε τον «εξαιρετικό χαρακτήρα της Αμερικής».

Εφυγε «Λυτρωμένος» («Redemption» είναι ο τίτλος της τηλεοπτικής ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε ο κάτοχος του βραβείου Οσκαρ, Τζέιμι Φοξ), αλλά δικαιωμένος;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή