Αντιμέτωπος με αμφισβήτηση κεντρικής επιλογής του ο Αλ. Τσίπρας

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 19:12
UPD:19:13
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ενώπιον γενικευμένης αμφισβήτησης μιας κεντρικής επιλογής της κυβέρνησής του βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η αναφορά πριν του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος «εγώ εξάντλησα όλες τις δυνατότητες και εξέτασα όλες τις διαπραγματευτικές λύσεις, πείτε μου ποια είναι η αξιόπιστη εναλλακτική  που δεν σκέφτηκα και δεν είπα» είναι ενδεικτική του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται.

Το βράδυ αναμένεται να καταψηφίσουν τη συμφωνία με τους δανειστές περισσότεροι από 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή είτε με «όχι», είτε με «παρών», είτε απέχοντας, είτε με κείμενό τους, εξέφρασαν τη διαφωνία τους στη συμφωνία με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, με την κυβερνητική επιλογή θα αντιταχθούν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας Στ. Λεουτσάκος,  Θ. Πετράκος, Κ. Λαπαβίτσας, Ιωάννης Σταθάς, Αθ. Σκούμας, Λίτσα Αμμανατίδου, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές και Ελένη Σταματάκη. Οι βουλευτές της ΚΟΕ Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης και οι δύο βουλευτές της ΔΟΕ  Ελένη Ψαρρέα, Ιωάννα Γαϊτάνη.

Επίσης θα καταψηφίσουν τη συμφωνία η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ραχήλ Μακρή, ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η τάση του βουλευτή Καστοριάς Θ. Διαμαντόπουλου.

Σε όλους αυτούς θα πρέπει να προσθέσει κανείς τους υπουργούς Π. Λαφαζάνη. Δ. Στρατούλη, Ν.Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχο και τον Ν. Χουντή ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη.   

Επίσης 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αριθμεί 201 μέλη συν τους 149 βουλευτές, εξέφρασαν σήμερα με ανακοίνωσή τους τη διαφωνία τους με τη συμφωνία και ζήτησαν τη σύγκληση του οργάνου.

Για πολλά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίζει να κυβερνά επί μακρόν έχοντας απέναντί του κάτι παραπάνω από το 30% του κόμματός του και ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τον αυριανό ανασχηματισμό θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή τα επίμαχα ν/σ, να ομαλοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να ετοιμάσει τη χώρα για εκλογές το φθινόπωρο.     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή