Α. Αλαβάνος: Αδικη η αντιμετώπιση των επιστημόνων από την Πολιτεία

Συνάντηση με το συντονιστικό όργανο των επιστημονικών επιμελητηρίων Ελλάδας
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 17:27
A- A A+

Τη θεσμική παρέμβαση του Συνασπισμού για να «αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη σε όλα τα επίπεδα υποβάθμιση των επιστημόνων στη χώρα μας με τον προϋπολογισμό του 2006», ζήτησε το συντονιστικό όργανο των επιστημονικών επιμελητηρίων Ελλάδας από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΝ στα αιτήματά τους.

Το άτυπο συντονιστικό όργανο συγκροτείται από εκπροσώπους του ΤΕΕ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κα της Ένωσης Χημικών, οι οποίοι έθεσαν επίσης και θέματα εργασιακών σχέσεων, παιδείας, άνισης φορολογίας και τάχθηκαν εναντίον της Οδηγίας Μπολκενστάιν.

Σε δήλωσή του ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι τα επιστημονικά επιμελητήρια πρέπει να έχουν λόγο σε όλα τα νομοσχέδια και όλα τα προεδρικά διατάγματα τα οποία σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ΣΥΝ από τις συνέπειες που θα έχει ο προϋπολογισμός του 2006 στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. «Σε μερικές κατηγορίες όπως είναι οι μηχανικοί για παράδειγμα, μιλάμε για δραματικές συνέπειες μέσα από τη μεγάλη υποβάθμιση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στα θέματα της Παιδείας, της Υγείας κλπ», παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε άδικη την αντιμετώπιση των επιστημόνων από την Πολιτεία. Οπως είπε, η Πολιτεία οφείλει σε εταιρείες τεχνικών πληρωμές από εργασία που έχουν προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή τους φορολογεί για εισπράξεις που δεν έχουν κάνει.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ΣΥΝ «γιατί στις εργασιακές σχέσεις μπαίνει και στο χώρο των επιστημόνων ο θεσμός του συμβασιούχου», ενώ σχετικά με την οδηγία Μπολκενστάιν σημείωσε πως «βλέπουμε ότι υπάρχει ένα μέτωπο ανάμεσα στα Επιμελητήρια».

Εξάλλου, αναφερόμενος στο τηλεοπτικό τοπίο ο κ. Αλαβάνος είπε ότι έθεσε το θέμα στη συντονιστική ομάδα ζητώντας την ενεργή παρέμβασή της γιατί όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν μπορεί, για παράδειγμα, καθημερινά σχεδόν στη συνταγή ενός τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων να υπάρχει κι ένα καινούργιο φάρμακο κατά του καρκίνου και να παίζουμε με τον πόνο και τις ελπίδες των πολιτών και να μην υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση».

Και ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να έχουμε αυτή την παθολογία πια των τηλεδικών. "Ναι" στην αποκάλυψη από τους δημοσιογράφους. "Ναι" στη διαφάνεια. "Όχι" όμως στο στιγματισμό. "Όχι" στη διαπόμπευση. "Όχι" στην επιβολή ενός λιντσαρίσματος σε φαντασιακό επίπεδο. Και βεβαίως, οι ευθύνες της πολιτικής και των πολιτικών είναι αυτόνομες και πρωταρχικές και πρέπει να αναλαμβάνονται με παρρησία».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Κ. Εμμανουήλ παρατήρησε ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων δουλεύει κάτω από τραγικές μισθολογικές και κοινωνικές συνθήκες, ενώ σημείωσε ότι «η παρουσία μας στην τηλεόραση, θα πρέπει να γίνεται κάτω από διακριτούς όρους αφενός και αφετέρου κάπως θεσμοθετημένα, διότι αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε βορά, όπως έχουμε γίνει εμείς οι γιατροί, χωρίς να θίγω κανέναν, εκείνων που εμπλέκονται στην κακώς νοούμενη δημοσιογραφία».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος δήλωσε ότι έθεσε στον πρόεδρο του ΣΥΝ «τις μεγάλες ανησυχίες που έχουμε για την πορεία της ανάπτυξης των έργων και της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας ενόψει του προϋπολογισμού».

Τέλος, ο Γ. Δημόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, είπε ότι «το ζητούμενο της σημερινής συνάντησης που είχαμε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, είναι τα μεγάλα Επιμελητήρια και οι επιστημονικοί φορείς να γίνουνε συνοδοιπόροι με όλο το πολιτικό φάσμα σε μία κατεύθυνση η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική, να αποκτήσει δηλαδή την ικανότητα να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες εφάμιλλα των διεθνών αγορών, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα παρ'όλο που είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό ανταγωνισμό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή