Το παρασκήνιο της χθεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 14:47
UPD:14:56
INTIME NEWS/ANDREA BONETTI

Η απόφαση να παρέμβει ο Πρωθυπουργός πάρθηκε επειδή ήταν πολλοί εκείνοι που εισηγούνταν να σταματήσει η κυβερνητική αφωνία από το πρωί της Δευτέρας και εντεύθεν.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα μικρό θρίλερ -σε σχέση με όσα έγιναν στις Βρυξέλλες από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας- παίχτηκε χθες από το πρωί στο Μαξίμου μέχρι να κληθούν νωρίς το απόγευμα τα δύο βαν της ΕΡΤ για τη βραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κρατικό κανάλι.

Η απόφαση να παρέμβει ο Πρωθυπουργός πάρθηκε επειδή ήταν πολλοί εκείνοι που εισηγούνταν να σταματήσει η κυβερνητική αφωνία από το πρωί της Δευτέρας και εντεύθεν, την οποία οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα απέδιδαν στο σοκ από τα όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες. Επίσης υπήρξε προβληματισμός από τα απορριπτικά μηνύματα που ερχόταν από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά και τις αντιδράσεις βουλευτών και υπουργών για τη συμφωνία που έδειχναν ότι ο κ. Τσίπρας απειλούνταν πλέον ευθέως με απώλεια του κόμματος.

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να φτάσουν στη Βουλή το σχέδιο απόφασης και τα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία. Ωστόσο χθες Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Νάντια Βαλαβάνη αρνήθηκαν να υπογράψουν το κείμενο της συμφωνίας.

Κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας πήρε την απόφαση να «βγει μπροστά» και να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί της συμφωνίας που κρατά τη χώρα στο ευρώ αλλά προκάλεσε και προκαλεί τρικυμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ στάλθηκε στον Τύπο και το σχετικό κυβερνητικό non paper.

Παράλληλα αποφασίστηκε την Πέμπτη να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό αφού ήδη πέντε υπουργοί (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Βαλαβάνη, Δρίτσας, Ήσυχος) είναι με το ένα πόδι εκτός, ο Π. Σκουρλέτης έχει ζητήσει να φύγει από το υπουργείο και ο Ν. Χουντής μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να καταλάβει τη θέση του Μ. Γλέζου.

EURONEWS

Ο κ. Σκουρλέτης έχει ζητήσει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο αφού νοιώθει εκτεθειμένος έναντι της κοινής γνώμης έχοντας πολλάκις υποσχεθεί ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου στα προ των μνημονίων επίπεδα ήταν θέμα χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα που θα μπουν στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ο «απεγκλωβισμός» του Πρωθυπουργού από την ανάγκη διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών κατά πολλούς προμηνύει την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα πολλών εξωκοινοβουλευτικών.

Τέλος, στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των στελεχών της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αποφασίστηκε οι βουλευτές να μην ψηφίσουν τα μέτρα στη βουλή επιλέγοντας το «όχι» ή το «παρών». Ενδεικτικό είναι και το κείμενο που ανέβηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα στον ιστότοπο Iskra του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Παναγιώτης Αθανασιάδης, όπου γίνεται λόγος για «διάτρητες - απαράδεκτες διαδικασίες εξπρές, που παραβιάζουν τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα» και για «το πρώτο πολυνομοσχέδιο του νέου τρίτου μνημονίου, του οποίου η ίδια η ουσία και η δόμηση περιφρονούν τους βουλευτές και κυρίως τη βούληση και τα πιο ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή