Τρυφερή παρηγοριά από την «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων»

Από το ΚΘΒΕ, σε περιοδεία
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015 09:00
UPD:27/07/2015 11:01
G.CHRYSOCHOIDIS

Η Αμαλία Μουτούση.

A- A A+

Γραμμένη σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, η τραγωδία «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πρόταση ελπίδας και τρυφερής παρηγοριάς από τη μεριά του Ευριπίδη, παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη, στις 25 και 26 Ιουλίου, και θα συνεχίσει με περιοδεία, σημαντικός σταθμός της οποίας θα είναι το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 7 και 8 Αυγούστου.

Όσο για ην ακύρωση των παραστάσεων στο Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, το ΚΘΒΕ ανακοινώνει ότι πρόθεσή του είναι να παρουσιαστεί εκεί η παράσταση σε νέες ημερομηνίες, που θα καθοριστούν μόλις λυθεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα των τραπεζών ως προς την εκταμίευση των ποσών, που απαιτούνται για την καταβολή των εκτός έδρας των συνεργατών.

KPHA
Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» αποτελεί συνέχεια της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι», αν και διδάχτηκε πριν από αυτήν (414 - 413 π.Χ.). Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα, κατά την αρχαιότητα, έργα και δεν έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα, που θα το κατέτασσαν με ευκολία στις τραγωδίες. Πραγματεύεται το - προσφιλές στην ελληνική αρχαιότητα - θέμα της σωτηρίας δύο ανθρώπων, που τους συνδέουν συγγενικοί δεσμοί, υπό αντίξοες συνθήκες.

Για να λυτρωθεί από τις Ερινύες

Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται στην Ταυρίδα, όπου, στον ναό της Άρτεμης, γίνονται ανθρωποθυσίες. Οι Έλληνες, που συλλαμβάνονται στη χώρα, θυσιάζονται στη θεά, και η Ιφιγένεια, ως ιέρεια, κάνει τον εξαγνισμό των θυμάτων πριν τη σφαγή. Η Ιφιγένεια έχει δει κακό όνειρο τη νύχτα, ότι πέθανε, στο Άργος, ο αδελφός της, Ορέστης, και βγαίνει το πρωί, στον αέρα και στο φως, να το διηγηθεί, και, έτσι, να το ακυρώσει.

G.CHRYSOCHOIDIS
Στο μεταξύ, φτάνει ο Ορέστης με τον Πυλάδη και, κατά τον χρησμό και την εντολή του Φοίβου, πρέπει να πάρει από τον ναό το άγαλμα της θεάς και να το φέρει στην Αθήνα. Έτσι, θα λυτρωθεί από τις Ερινύες, που τον κυνηγούν ως μητροκτόνο. Όμως, οι δύο ήρωες συλλαμβάνονται από βαρβάρους ως ιερόσυλοι, που, σύμφωνα με δικούς τους νόμους και καθώς ο βασιλιάς της Ταυρίδας, Θόας, μισούσε τους ξένους και τους Έλληνες, πρέπει να θυσιαστούν. Πριν θανατωθούν, οδηγούνται στον ναό της θεάς για εξαγνισμό από την ιέρεια, δηλαδή την Ιφιγένεια. Με ένα τέχνασμα και με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, καταφέρνουν όλοι να αποδράσουν, αποκομίζοντας και το ιερό ξόανο της θεάς.

G.CHRYSOCHOIDIS
Κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες

Πρόκειται για ένα έργο αριστοτεχνικής δόμησης, γεμάτο λυρισμό, το οποίο στάθηκε σημείο αναφοράς στη μετέπειτα ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση και τον Διαφωτισμό. Στην δική μας εποχή, που βαρβαρότητες ανάλογες εκείνων της «χώρας των Ταύρων» αρχίζουν να φαίνονται, δυστυχώς, όλο και λιγότερο μυθικές, η επιστράτευση της ευφυΐας και του ήθους, καθώς και η άρνηση της άλογης βίας, που οδηγεί τους κεντρικούς ήρωες στο αίσιο τέλος του έργου, μοιάζουν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

G.CHRYSOCHOIDIS
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Αγγελόπουλος, σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ, κίνηση - χορογραφίες: Σοφία Πάσχου, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, συνεργάτης συνθέτης - μουσική διδασκαλία: Νίκος Γαλενιανός, βοηθοί σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος - Άννα Μιχελή, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά, Β΄ βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα, βοηθός φωτίστριας: Phillip Isaksen, οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Αμαλία Μουτούση (Ιφιγένεια), Χρίστος Στυλιανού (Α΄ Αγγελιοφόρος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Ορέστης),  Μιχάλης Συριόπουλος (Πυλάδης), Γιώργος Κολοβός (Θόας), Αναστάσης Ροϊλός (Β΄ Αγγελιοφόρος), Άννα Καλαϊτζίδου (Αθηνά), Χρύσα Ιωαννίδου (Άρτεμις - Άγαλμα). Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Παντελής Βασιλόπουλος, Μομώ Βλάχου, Μάνος Γαλανής, Απόλλων Δρικούδης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Μαρία Κωνσταντά, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Αλεξία Σαπρανίδου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Ορέστης Χαλκιάς. Παίζουν, επί σκηνής, οι μουσικοί: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (μπάσο κλαρινέτο), Κώστας Σακαρέλης (όμποε, αγγλικό κόρνο).

G.CHRYSOCHOIDIS
Πρόγραμμα περιοδείας

Αύγουστος

Παρασκευή 7 και Σάββατο 8: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
27: Πειραιάς - Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο
29: Παπάγου - Κηποθέατρο Παπάγου
31: Βύρωνας - Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων»)

Σεπτέμβριος

2: Ελευσίνα - Παλαιό Ελαιουργείο (Φεστιβάλ «Aισχύλεια 2015»)
4: Πετρούπολη - Θέατρο Πέτρας (Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας)

Πληροφορίες
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, εκπτωτικό (φοιτητές - άνω των 65 - άνεργοι): 12 ευρώ, συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 ευρώ, τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης (έως και 15 ημέρες πριν από την παράσταση): 10 ευρώ, τιμή προπώλησης: 12 ευρώ, ομαδικό: 12 ευρώ, ενήλικες καταρτιζόμενοι ΔΙΕΚ & ΣΕΚ και εκπαιδευόμενοι ΣΔΕ της ΓΓΔΒΜ: 8 ευρώ. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ. Σημεία προπώλησης: Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, καταστήματα: Γερμανός, ote SHOPS, Public, Ιανός, Seven Spots, Παπασωτηρίου, Τράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα aps), και σε τοπικά σημεία σε κάθε πόλη, τηλεφωνικά: 2315 200200, 11876, ηλεκτρονικά: ntng.gr, tickethour.com, viva.gr, public.gr, ianos.gr.

G.CHRYSOCHOIDIS
Επίδαυρος: τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, Α ζώνη: 40 ευρώ, Β ζώνη: 25 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ (για 300 θέσεις την Παρασκευή 7/8 και για 300 θέσεις το Σάββατο 8/8), άνω διάζωμα: 15 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ, ενήλικες καταρτιζόμενοι ΔΙΕΚ & ΣΕΚ και εκπαιδευόμενοι ΣΔΕ της ΓΓΔΒΜ: 8 ευρώ, γίνονται δεκτά εισιτήρια Αγροτικής Εστίας θερινής περιόδου, ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ. Σημεία προπώλησης: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), Ωδείο Ηρώδου Αττικού (καθημερινά: 9:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00), Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Δευτέρα - Πέμπτη: 9:00 - 19:00, Παρασκευή και Σάββατο: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Reload, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς