Συνάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Χαν με τους ηγέτες των κομμάτων της ΠΓΔΜ

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 12:31
UPD:12:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιόχανες Χαν (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιόχανες Χαν, προκειμένου να συναντηθεί με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Χαν στην επίσκεψή του στα Σκόπια συνοδεύεται από τρεις ευρωβουλευτές οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα από τον Σλοβάκο Έντουαρντ Κούκαν από την ομάδα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), τον Σλοβένο Ίβο Βαγκλ από την ομάδα των κεντρώων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και τον Βρετανό Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι οποίοι είναι και οι εισηγητές για τα θέματα των Βαλκανίων.

Ο κ. Χαν και οι τρεις ευρωβουλευτές θα συναντηθούν ξεχωριστά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και αρχηγό του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Θάτσι, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει κοινή συνάντηση.

«Οι συναντήσεις έχουν στόχο να ξεπεραστεί η κρίση στη χώρα και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ι. Βάϊγκλ, Ρ. Χόουιτ και Ε. Κούκαν θα συμμετάσχουν ως διαμεσολαβητές», αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόθεση του κ. Χαν και των ευρωβουλευτών, όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοντσιγιάντσις, είναι να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη βάση της προκαταρκτικής συμφωνίας από τις 2 Ιουνίου, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Απρίλιο του 2016.

Συναντήσεις με τους αρχηγούς των των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων στην ΠΓΔΜ είχε τη Δευτέρα στα Σκόπια και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία ζήτησε από αυτούς να καταλήξουν σε συμφωνία και να βάλουν τέλος στην πολιτική κρίση στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή