Αξιόπιστες οι καταγγελίες για τη CIA, κατά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, εκτιμά η Κομισιόν
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 19:57
A- A A+

Δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής που να αποδεικνύουν ότι η CIA διατηρούσε μυστικές φυλακές στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια Φράνκο Φρατίνι ερχόμενος σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Φρατίνι, ωστόσο, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως την έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης δίνοντας δορυφορικές φωτογραφίες ή πληροφορίες για τις πτήσεις.

Ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι -κάνει έρευνες για το θέμα για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης- υπέβαλε χθες έκθεση στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ενισχύουν την αξιοπιστία των ισχυρισμών που αφορούν την μεταφορά και την προσωρινή κράτηση συλληφθέντων -πέρα από τα νόμιμα πλαίσια- σε ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Μάρτι.

«Οι νομικές διαδικασίες που έχουν αρχίσει σε ορισμένες χώρες φαίνεται να δείχνουν ότι άτομα απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες χωρίς κανέναν σεβασμό στον νόμο».

Ο κ. Μάρτι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σχολιάσουν επισήμως τις καταγγελίες, και είπε ότι αποδοκιμάζει «το γεγονός ότι δεν δόθηκαν πληροφορίες, ούτε εξηγήσεις», κατά την επίσκεψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή