Βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 07:33
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχεται ο λαός του Ιράκ, για να εκλέξει τη πρώτη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας από την αμερικανική εισβολή του 2003. Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί απηύθυνε έκκληση στους Ιρακινούς να αντιμετωπίσουν τη σημερινή μέρα σαν μέρα εθνικής ενότητας και γιορτής.

Μαζική αναμένεται η προσέλευση των σουνιτών στις κάλπες

Σύμφωνα με τις αρχές στις εκλογές έχουν θέσει υποψηφιότητα 6.655 άνθρωποι, 307 πολιτικά κόμματα και 19 συνασπισμοί κομμάτων.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια αλλά με το που άνοιξαν οι κάλπες μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη Βαγδάτη, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προήλθε από όλμο που εκτοξεύθηκε κατά της «πράσινης ζώνης» όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτήρια και ξένες πρεσβείες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην ιρακινή πρωτεύουσα, μεταδίδει, ότι η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς οι σουνίτες που είχαν μποϋκοτάρει προηγούμενες εκλογές αυτή τη φορά θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Ακόμη και ορισμένες ανταρτικές οργανώσεις κάλεσαν το κόσμο να ψηφίσει αν και η αλ Κάιντα χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία «έργο του Σατανά».

Τη παραμονή των εκλογών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασης του να εισβάλει στο Ιράκ και να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν. Πρόσθεσε ότι το δημοκρατικό Ιράκ θα έχει θετική επιρροή σε όλη τη Μέση Ανατολή. «Η ελευθερία στο Ιράκ θα εμπνεύσει τους μεταρρυθμιστές στη Δαμασκό και τη Τεχεράνη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή