«Συμφωνία με Βρυξέλλες και τα υπόλοιπα μετά» λένε στο Μαξίμου

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 14:24
UPD:17:06
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ωστόσο, είναι σαφές, ότι η επόμενη ημέρα «δεν μπορεί να είναι ίδια για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

«Αυτή τη στιγμή προέχει η συμφωνία, τα υπόλοιπα θα τα δούμε με ψυχραιμία από τη Δευτέρα». Με τη φράση αυτή κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βουλή.

Είναι μια θέση που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη σύντομη δήλωσή του λέγοντας ότι «η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους». «Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους», πρόσθεσε.

Στο Μαξίμου σημειώνουν ότι «απώλεια της δεδηλωμένης δεν υπήρξε» καθώς «η κυβέρνηση δεν ζήτησε πρόταση εμπιστοσύνης, ούτε υπήρξε πρόταση δυσπιστίας». Από εκεί και μετά, προσθέτουν, «τα δύο 'όχι' δεν αθροίζονται με τα 8 'παρών', τις 7 απουσίες και το 'ναι μεν αλλά' του κειμένου των 15 βουλευτών». Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα στη Βουλή εξελίχθησαν παρασκηνιακές διεργασίες ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και τα «όχι» να «παραμείνουν χαμηλά».

EURONEWS

Ο προβληματισμός όμως παραμένει. Διότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τα σχετικά ν/σ και οι εφαρμοστικοί νόμοι και αν δεν βρεθεί ένα modus vivendi με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους υπόλοιπους διαφωνούντες ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί να κυβερνά με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι που ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα δεχθεί. 

Ωστόσο, είναι σαφές, ότι η επόμενη ημέρα «δεν μπορεί να είναι ίδια για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό του ανασχηματισμού. Οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης θεωρείται από πολλούς βέβαιο ότι δεν μπορεί να παραμείνουν εντός του κυβερνητικού σχήματος. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης το υπονόησε ευθέως λέγοντας χθες «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων».

Η περίπτωση της προέδρου της Βουλής είναι μια διαφορετική περίπτωση αφού η κ. Κωνσταντοπούλου έχει ένα θεσμικό ρόλο και μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να απομακρυνθεί από τη θέση της. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο Π. Λαφαζάνης και η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένοι και μέχρι ποιου σημείου να στηρίξουν στο εγγύς μέλλον την κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή