Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 13:37
UPD:13:39
REUTERS/VINCENT KESSLER

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν «κάθε άρνηση, σχετικοποίηση, ή παρερμηνεία της γενοκτονίας» και τονίζουν ότι η 20η επέτειός της θα πρέπει να είναι «μια νέα υπενθύμιση για τους κινδύνους των ακραίων μορφών εθνικισμού και μισαλλοδοξίας στην κοινωνία, που επιτείνονται ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του πολέμου» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, στο Στρασβούργο, υιοθέτησαν ψήφισμα, με οποίο καταδικάζεται, με τον εντονότερο δυνατό τρόπο, η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, στις 11 Ιουλίου του 1995 και τονίζεται ότι «τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα δεν πρέπει να συμβούν ποτέ ξανά».

Οι ευρωβουλευτές, εκφράζουν, επίσης, τη λύπη τους για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να υιοθετήσει παρόμοιο ψήφισμα, με αφορμή τη συμπλήρωση, το Σάββατο 11 Ιουλίου, 20 χρόνων από τη Σρεμπρένιτσα.

Στο ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) «γενοκτονία».

Τονίζεται εξάλλου ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιμούν τη μνήμη όλων των θυμάτων της σφαγής και «όλων των θηριωδιών κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία» και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις οικογένειές τους, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να μην έχουν τελική επιβεβαίωση της τύχης των συγγενών τους.

Περισσότεροι από 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, εκτελέστηκαν από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις και παραστρατιωτικές μονάδες και τα λείψανα περίπου 1. 200 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν «κάθε άρνηση, σχετικοποίηση, ή παρερμηνεία της γενοκτονίας» και τονίζουν ότι η 20η επέτειός της θα πρέπει να είναι «μια νέα υπενθύμιση για τους κινδύνους των ακραίων μορφών εθνικισμού και μισαλλοδοξίας στην κοινωνία, που επιτείνονται ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του πολέμου». Τονίζουν, επίσης, ότι η περιφερειακή συνεργασία και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης «είναι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της συμφιλίωσης και για να ξεπεραστούν τα μίση και οι διχασμοί. Είναι το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που συνέβη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν λύπη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, απέτυχε να υιοθετήσει ψήφισμα με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή