Αντώναρος περί μυστικής συμφωνίας Ε.Ε. - ΗΠΑ

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 16:04
A- A A+

Ερωτηθείς για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», σύμφωνα με το οποίο το 2003, επί ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., υπεγράφη μυστική συμφωνία μεταξύ της Έ.Ε. και των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση αεροσκαφών αμερικανικών υπηρεσιών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, δήλωσε πως από την έρευνα που διενεργήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει η ύπαρξη μυστικής ή άλλης συμφωνίας με αυτό το περιεχόμενο.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο κ. Αντώναρος, επειδή αυτό αναφέρεται σε μια περίοδο που υπουργός των Εξωτερικών ήταν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, «απευθυνθείτε σε εκείνον για περισσότερες πληροφορίες».

Εξάλλου, ερωτηθείς για το ίδιο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο με μεταγενέστερη συμφωνία (Νοέμβριος 2005) 2.000 άτομα θα μετέχουν από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό Σώμα ειδικών αποστολών, ο κ. Αντώναρος εξήγησε ότι πρόκειται για γνωστό ζήτημα που έχει ανακοινωθεί επισήμως.

«Πρόκειται για την απόφαση δημιουργίας των τακτικών σχηματισμών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος - μέλος έχει την δυνατότητα είτε να μετέχει σε τέτοιο σχηματισμό είτε να ηγείται ενός τέτοιου σχηματισμού», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το αμφίβιο σκέλος, μετέχει σε σχηματισμό με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ είναι επικεφαλής στο υπό ίδρυση «Βαλκανικό Τμήμα», μαζί με την Κύπρο και τις υπό ένταξη Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι είχαν γίνει εκτενείς σχετικές αναφορές στον Τύπο, λόγω και του γεγονότος ότι «χάρη στις ελληνικές προσπάθειες, συμπεριελήφθη στο συγκεκριμένο γκρουπ και η Κύπρος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή