Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ευχαριστεί τη Ρωσία

Επειδή μπλόκαρε ψήφισμα που χαρακτήριζε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 12:20
UPD:12:24
EPA/FEHIM DEMIR

Ο κ. Ντόντικ εξέφρασε για μία ακόμη φορά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα και κάλεσε όλους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να σταματήσουν να πολιτικοποιούν την επέτειο (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, ομόσπονδης δημοκρατίας εντός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στη Ρωσία, η οποία άσκησε βέτο στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδίου βρετανικού ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, καθώς και στα άλλα μέλη του οργάνου που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, επειδή, όπως υπογράμμισε, «αναγνώρισε τις κακές προθέσεις της Μεγάλης Βρετανίας».

«Ωστόσο, δεν είναι καιρός για θριαμβολογίες από την πλευρά μας, επειδή αυτό δεν ωφελεί ούτε τη Σρεμπρένιτσα, ούτε την απόδοση φόρου τιμής στα θύματα», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Ο κ. Ντόντικ εξέφρασε για μία ακόμη φορά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα και κάλεσε όλους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να σταματήσουν να πολιτικοποιούν την επέτειο.

Ο εκπρόσωπος των Σέρβων και προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς, είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα ήδη εμβάθυνε την κρίση στις σχέσεις εντός της χώρας και ότι πρέπει να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα.

EURONEWS

«Αντί να ερμηνεύουμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για όλους εμάς στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι τώρα πιο σημαντικό να στραφούμε στην εκτόνωση της κατάστασης στη χώρα», ανέφερε ο κ. Ίβανιτς, τονίζοντας ότι σε αυτό δεν θα μπορέσει να βοηθήσει κανένας εκτός της χώρας.

Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, τόνισε ότι η κυβέρνηση της σερβοβοσνιακής οντότητας εκφράζει βαθύ σεβασμό προς τα θύματα του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στις οικογένειές τους και πρόσθεσε ότι πολλές φορές είχε προειδοποιήσει ότι η υιοθέτηση του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα δεν θα συμβάλει στην οικοδόμηση συμφιλίωσης στη χώρα.

Η έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος θα προκαλούσε περαιτέρω αποσταθεροποίηση στις εσωτερικές σχέσεις και θα ανέτρεπε τις προσπάθειες επίτευξης ελάχιστης συναίνεσης σε πολλά ζητήματα που είναι προς το συμφέρον των δύο οντοτήτων και της περιφέρειας Μπρτσκο (που ανήκει και στις δύο οντότητες της χώρας), ανέφερε η κ. Τσβιγιάνοβιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή