Εκκληση Μπαρόζο για συμφωνία στον προϋπολογισμό

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2005 11:40

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε σήμερα έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες - και ιδιαίτερα στη βρετανική προεδρία της ΕΕ - να επιδείξουν υπευθυνότητα, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2007-2013.

«Έχετε επενδύσει πολλά στη διεύρυνση της Ευρώπης. Θέλετε μια διευρυμένη Ευρώπη και μια διευρυμένη Ευρώπη έχει ανάγκη από επιπλέον πόρους», τόνισε ο Μπαρόζο απευθυνόμενος στους «Βρετανούς φίλους» κατά τη δεύτερη ημέρα τη συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

«Καλώ όλους τους ηγέτες να επιδείξουν υπευθυνότητα», πρόσθεσε ο Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί, όχι μόνον η βρετανική προεδρία».

Απαισιόδοξη η Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, απαισιόδοξη εμφανίστηκε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

«Οι συνομιλίες είναι πολύ, πολύ δύσκολες. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες της συνόδου επαναλαμβάνονται στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) με τους περισσότερους αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες για την επίτευξη συμφωνίας.

Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε μάλιστα στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων ότι αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιδείξουν περισσότερη προθυμία συμβιβασμού, το Λονδίνο ενδέχεται να μην σπεύσει να παρουσιάσει στη σημερινή σύνοδο μια νέα πρόταση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Αισθανόμαστε πολύ πιεσμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά βρετανός διπλωμάτης, τονίζοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες μέλη - θα πρέπει να αποδεχτούν πολύ μεγαλύτερους συμβιβασμούς γιατί αλλιώς η σύνοδος θα οδηγηθεί σε αποτυχία.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή