Ιράκ: «Ιστορικές» εκλογές

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2005 12:44
A- A A+

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ εκφράζεται διεθνώς για την υψηλή συμμετοχή και την ειρηνική διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Ιράκ, από τις οποίες θα προκύψει η πρώτη κυβέρνηση με κανονική θητεία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους μάλιστα, χαρακτήρισε τις εκλογές «ιστορικές».

Υψηλή ήταν και η συμμετοχή στις εκλογές της σουνιτικής μειοψηφίας, ακόμη και στα προπύργια της αντίστασης, Φαλούτζα και Ραμάντι.

Υψηλή ήταν και η συμμετοχή στις εκλογές της σουνιτικής μειοψηφίας, ακόμη και στα προπύργια της αντίστασης, Φαλούτζα και Ραμάντι. Οι σουνίτες είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου για την ανάδειξη της προσωρινής βουλής.

Η ψηφοφορία στο Ιράκ μπορεί να ξεκίνησε μία επίθεση με όλμο στην καλά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης αλλά οι σποραδικές επιθέσεις δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία, τη δεύτερη μέσα σε ένα έτος στο Ιράκ.

Η προσέλευση στα περίπου 33. 000 εκλογικά τμήματα της χώρας ήταν αθρόα. Η ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων παραμένει άγνωστη. Τον Ιανουάριο οι αρμόδιες αρχές χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για την καταμέτρηση των ψήφων.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την εκλογική διαδικασία του Ιανουαρίου από την οποία είχε προκύψει η σύνθεση των μελών της ιρακινής εθνοσυνέλευσης ήταν η δέσμευση των Σουνιτών, ακόμα και αυτών που ανήκουν σε οργανώσεις ανταρτών, να μην μποϊκοτάρουν στις εκλογές.

Ο Γκαΐθ Αμπντούλ Αχάντ, Ιρακινός δημοσιογράφος και συνεργάτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian, μίλησε στο BBC για την επόμενη ημέρα των εκλογών και για την πιθανή σύνθεση του νέου κοινοβουλίου του Ιράκ.

«Το βασικό είναι ότι οι Σουνίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αύριο θα σταματήσουν οι συγκρούσεις, ότι η ιρακινή αντίσταση θα εγκαταλείψει την ένοπλη δράση και ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί στη χώρα. Πιστεύω ότι για τη χώρα αρχίζει μια νέα περίοδος αστάθειας. Οι Σουνίτες, αυτή τη στιγμή, αποβλέπουν σε ένα και μόνο πράγμα: να εμποδίσουν τους Κούρδους και τους Σιίτες να αποκτήσουν τον έλεγχο των υπουργείων των Εσωτερικών και της ¶μυνας. Αισθάνονται ότι έχουν υπομείνει πολλά τους τελευταίους μήνες από την κατά κύριο λόγο σιιτική ηγεσία. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι στη διαδικασία εκπόνησης του συντάγματος θα ανακύψουν οι ίδιες διαφορές. Οι τρεις κοινότητες της χώρας έχουν διαφορετικά οράματα και πολιτικούς στόχους, ασχέτως εάν όλοι μιλούν για την εγκαθίδρυση ενός νέου ισχυρού Ιράκ».

Το ΒΒC ρώτησε τον Ιρακινό δημοσιογράφο, ποιο κατά τη γνώμη του είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο για το Ιράκ: «Κατ' εμέ», είπε, «το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι να πειστούν οι Σουνίτες ότι δεν διώκονται από τους σιίτες αξιωματούχους της κυβέρνησης. Επίσης θα πρέπει ο στρατός και η αστυνομία να αποδείξουν στον ιρακινό λαό ότι δεν είναι τμήμα κάποιας σιιτικής, κουρδικής οργάνωσης ή κάποιας πολιτοφυλακής. Εάν η κυβέρνηση δώσει στους Σουνίτες φωνή και θέση σε όλους αυτούς τους θεσμούς, αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Βέβαια, ο κίνδυνος αποσχιστικών τάσεων είναι υπαρκτός, αλλά είναι ένα ρίσκο, το οποίο οφείλει να πάρει η νέα κυβέρνηση», κατέληξε ο Ιρακινός δημοσιογράφος Γκαΐθ Αμπντούλ Αχάντ.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή