Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του τραγικού από τον Γιώργο Κουρουπό

Οι όπερες δωματίου «Πυλάδης» και «Ιοκάστη», από την Καμεράτα, στην Πειραιώς 260, στις 8 Ιουλίου
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 07:10
UPD:20:19
A- A A+

Σταθμοί, τόσο στη νεοελληνική προσέγγιση του τραγικού όσο και στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό θέατρο, οι δύο όπερες δωματίου του Γιώργου Κουρουπού, «Πυλάδης» και «Ιοκάστη», παρουσιάζονται - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - σε κοινή παράσταση, από την Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και σκηνοθεσία Jay Scheib, στην Πειραιώς 260, σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Η «κρυφή πλευρά» του τραγικού

Και τα δύο έργα στηρίζονται σε αναθεωρητικές προσεγγίσεις της «κρυφής πλευράς» του τραγικού, από τους σημαντικούς λογοτέχνες Γιώργο Χειμωνά και Ιουλίτα Ηλιοπούλου, εστιάζοντας στις «παράπλευρες» παρουσίες, που αποτελούν ο Πυλάδης και η Ιοκάστη, στους μύθους της Ηλέκτρας και του Οιδίποδα, αντίστοιχα. Παράλληλα, αποτελούν ύμνο στην πολύμορφη εκφραστικότητα της γυναικείας φωνής και πρότυπα της μοναδικής ισορροπίας διανόησης, λυρισμού και αμεσότητας, που χαρακτηρίζει το συνθετικό ύφος του Γιώργου Κουρουπού.

Από το Παρίσι, στην Ελλάδα

Ο Γιώργος Κουρουπός γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1942. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών (1953 - 1965), και σύνθεση στο Κονσερβατουάρ στο Παρίσι, στην τάξη του Ολιβιέ Μεσσιάν (1968 - 1972). Στην περίοδο της παραμονής του στο Παρίσι, έγραψε, μεταξύ άλλων, τα έργα: «Ελληνικό τραγούδι», «Αffrontement», «Ερμής και Προμηθεύς», και, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, τα μουσικά θεάματα: «Dieu le veut», σε συνεργασία με τον J. M. Ribes και τον Γιάννη Κόκκο, και «Grisélidis», σε συνεργασία με τον Antoine Vitez.

Γιώργος Κουρουπός.

Το 1977, επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν η σταδιοδρομία του στη Γαλλία βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο της. Σημαντικότερα έργα του: «Εισαγωγή στο κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου», «Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο», «Ο Μικρός Ναυτίλος», σε ποίηση Ο. Ελύτη, «Πυλάδης» (όπερα, σε συνεργασία με τον Γ. Χειμωνά και τον Δ. Φωτόπουλο), «Οδύσσεια» (συμφωνικό μπαλέτο, σε χορογραφία John Neumeier, που απέσπασε το βραβείο Benois de la dance 1996 για τη μουσική), «Οι δραπέτες της σκακιέρας» (όπερα, σε λιμπρέτο Ε. Τριβιζά), «Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα», «Ιοκάστη» (λυρική τραγωδία, σε ποίηση Ι. Ηλιοπούλου), «Το μονόγραμμα» (σκηνική καντάτα, σε ποίηση Ο. Ελύτη), «Η σκηνή των θαυμάτων» (όπερα δωματίου, βασισμένη στο ομώνυμο ιντερμέδιο του Μ. Θερβάντες).

Ταυτότητα παράστασης
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του τραγικού από τον Γιώργο Κουρουπό, κείμενα: Γιώργος Χειμωνάς («Πυλάδης»), Ιουλίτα Ηλιοπούλου («Ιοκάστη»), μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου, σκηνοθεσία: Jay Scheib, σκηνικά: Πάρις Μέξης, κοστούμια: Laine Rettmer, φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος - Στέλλα Κάλτσου, βοηθός σκηνοθέτη: Γιωργίνα Γερμανού, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μαντώ Ψυχουντάκη, βοηθός φωτιστή: Στέλλα Κάλτσου. Ερμηνεύουν: «Πυλάδης»: Ειρήνη Καράγιαννη, Χρήστος Κεχρής, Κορυφαίες: Μίνα Πολύχρονη, Ελένη Σταμίδου, πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος, κρουστά: Δημήτρης Δεσύλλας, διδασκαλία φωνητικού συνόλου: Καλλιόπη Γερμανού, «Ιοκάστη»: Μυρτώ Παπαθανασίου, Τάσος Απόστολου, μουσική προετοιμασία - διδασκαλία φωνητικού συνόλου: Νίκος Βασιλείου.

Ειρήνη Καράγιαννη.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 (Κτήριο Δ): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, μειωμένο: 15 ευρώ, φοιτητικό - άνω των 65: 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη της.

[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς