Χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούμενοι ασύλου και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, οι οποίοι κάνουν επικίνδυνα ταξίδια κατά μήκος των Βαλκανίων, «υφίστανται βίαιη κακοποίηση και εκβιασμούς στα χέρια των αρχών και των εγκληματικών συμμοριών», ενώ «έχουν ντροπιαστικά εγκαταλειφθεί από την αποτυχία του συστήματος Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που τους αφήνει παγιδευμένους χωρίς προστασία στη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, σε νέα της έκθεση
Στην έκθεση «Συνοριακές περιοχές της Ευρώπης: Παραβιάσεις κατά μεταναστών και προσφύγων στη ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία», διαπιστώνεται ότι αυξανόμενος αριθμός ευάλωτων ατόμων έχει απομονωθεί σε νομικό κενό στα Βαλκάνια. Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας των απωθήσεων ή απελάσεων από όλα τα σύνορα, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στο άσυλο στα κράτη από τα οποία διέρχονται οι άνθρωποι και εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών και νόμιμων οδών εισόδου στην Ε.Ε..
«Η Σερβία και η ΠΓΔΜ έχουν μετατραπεί σε μια δεξαμενή υπερχείλισης προσφύγων και μεταναστών που κανείς στην Ε.Ε. δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποδεχτεί», σημειώνει στην έκθεση η Γκαουρί Βαν Γκούλικ (Gauri Van Gulik), αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Η έκθεση βασίζεται σε τέσσερις ερευνητικές αποστολές στη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ μεταξύ Ιουλίου 2014 και Μαρτίου 2015 και σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 100 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι μαρτυρίες τους αποκαλύπτουν τις ντροπιαστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι επιλέγουν τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων - η οποία έχει ξεπεράσει σε αριθμό διερχομένων τη διαδρομή της Μεσογείου και έχει γίνει το πλέον πολυσύχναστο παράτυπο πέρασμα προς την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν, ενώ διέσχιζαν τα σύνορα της Σερβίας-Ουγγαρίας, έχει αυξηθεί περισσότερο από 2.500% από το 2010 (από 2.370 σε 60.602).
Σύμφωνα με την έκθεση, η διαδρομή που οδηγεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δια θαλάσσης από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια δια ξηράς μέσω της ΠΓΔ της Μακεδονίας στη Σερβία και την Ουγγαρία είναι λιγότερο θανατηφόρα σε σχέση με την θαλάσσια διαδρομή από τη Λιβύη, αλλά εξακολουθεί να είναι γεμάτη κινδύνους και εμπόδια. Από τον Ιανουάριο του 2014, 123 πρόσφυγες, αιτούμενοι ασύλου και μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν το Αιγαίο για να φτάσουν στην Ελλάδα και 24 σκοτώθηκαν στους σιδηροδρόμους.