Καρατομήσεις στις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 09:44
UPD:09:48
REUTERS/JOSE MIGUEL GOMEZ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, μετά τις αποκαλύψεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σύμφωνα με τις οποίες στρατιωτικοί αξιωματούχοι φέρεται να γνώριζαν για εκτελέσεις που έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

Ο Σάντος ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό του στρατού ξηράς, στρατηγό Χάιμε Αλφόνσο Λασπρίγια, τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού, ναύαρχο Ερνάντο Ουίλς, και τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχο Γκιγέρμο Λεόν. Στις θέσεις τους ο πρόεδρος της Κολομβίας διόρισε επικεφαλής του στρατού ξηράς τον στρατηγό Αλμπέρτο Μεχία Φερέρο, του πολεμικού ναυτικού τον ναύαρχο Λεονάρντο Σανταμαρία και της πολεμικής αεροπορίας τον πτέραρχο Κάρλος Μπουένο.

Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Ροντόλφο Παλομίνο, και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Ένρι Μπλέιν, διατηρήθηκαν στις θέσεις τους.

«Οι αλλαγές αυτές είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία», δήλωσε ο Σάντος σε συνέντευξη Τύπου.

Στις 24 Ιουνίου, η HRW, οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσίευσε έκθεση (την οποία απέρριψε πάντως ο Σάντος) σύμφωνα με την οποία «πολλοί στρατηγοί και συνταγματάρχες» γνώριζαν για περιπτώσεις εκτελέσεων αμάχων που έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη κατά «γενικευμένο και συστηματικό» τρόπο μεταξύ του 2002 και του 2008.

Το σκάνδαλο «θετικά ψέματα», όπως αποκαλείται στην Κολομβία, αφορά στρατιωτικούς που επέτρεψαν να εκληφθούν σκοτωμένοι άμαχοι ως αντάρτες που έχασαν την ζωή τους στο πεδίο των μαχών, προκειμένου να εξασφαλίσουν προαγωγές και παράσημα.

Στο στόχαστρο της έκθεσης της HRW είχαν βρεθεί κυρίως οι στρατηγοί Χουάν Πάμπλο Ροντρίγκες και Χάιμε Λασπρίγια. Οι δύο άνδρες ήταν επικεφαλής ταξιαρχιών στους κόλπους των οποίων καταμετρήθηκαν, σύμφωνα με την HRW, τουλάχιστον 76 φερόμενες εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Κατά την HRW, η κολομβιανή εισαγγελία διεξάγει έρευνα για περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις «θετικών ψεμάτων».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή