Ελληνικό χρώμα στους διεκδικητές για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015 16:59
UPD:21:14

Η Μαργκίτα Γκόσεβα σε σκηνή της ταινίας «Το Μάθημα».

A- A A+

Η ταινία «Το Μάθημα» (The Lesson),  συμπαραγωγή Ελλάδας - Βουλγαρίας, συγκαταλέγεται στις δέκα ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν το φετινό κινηματογραφικό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην υπόθεση της ταινίας, το μάθημα συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα Βουλγάρα δασκάλα στα παιδιά μετατρέπεται απροσδόκητα σε μάθημα ζωής για την ίδια. Ένα πείραμα πάνω στην έννοια του «μαθήματος», που ξεχωρίζει για τη θαυμάσια ερμηνεία της Μαργκίτα Γκόσεβα. Για την ίδια ταινία, η Κριστίνα Γκρόζεβα  και ο Πέταρ Βαλτσάνοφ απέσπασαν το βραβείο σεναρίου στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σκηνή από την ταινία «Μάθημα» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ.

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν προσεγγίζουν κρίσιμα θέματα με πρωτοτυπία και ευαισθησία, εστιάζοντας σε ζητήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης και νεολαίας, οικονομικής κρίσης και αλληλεγγύης, οικογενειακών και πολιτισμικών σχέσεων, καθώς και στους κανόνες που μας καθοδηγούν στη ζωή και ορίζουν και τα συναισθήματά μας. Από τις δέκα ταινίες θα επιλεγούν τρεις φιναλίστ, στα τέλη Ιουλίου στη συνέντευξη Τύπου του Venice Days του Φεστιβάλ Βενετίας που θα γίνει στη Ρώμη, οι οποίες θα μεταφραστούν σε 24 γλώσσες και θα προβληθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις φιναλίστ θα προκύψει και η ταινία η οποία θα αποσπάσει το βραβείο.

Οι ταινίες που διεκδικούν το βραβείο Lux

«45 Years», Άντριου Χέι (Βρετανία)
«A Perfect Day», Φερνάντο Λεόν ντε Αραόνα (Ισπανία)
«Rams», Γκρίμουρ Χακόναρσον (Ισλανδία, Δανία)
«The Measure Of A Man», Στεφάν Μπριζέ (Γαλλία)
«Mediterranea», Γιόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ)
«Mustang», Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ)
«Son Of  Saul», Λάζλο Νέμες (Ουγγαρία)
«Toto And His Sisters», Αλεξάντερ Νανάου (Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία)
«The Lesson», Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία, Ελλάδα)
«The High Sun», Ντάλιμπορ Ματανίτς (Κροατία, Σλοβενία, Σερβία)

Σκηνή από την ταινία «Son Of  Saul» του Λάζλο Νέμες.

Με στόχο τη στήριξη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Η θέσπιση του βραβείου Lux αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο έχει στόχο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα εκείνον που αναφέρεται στα ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Το βραβείο Lux καθιερώθηκε το 2007, ως αληθινό δείγμα δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.

Κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, το βραβείο προωθεί ταινίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει την ματιά των Ευρωπαίων, τη ζωής τους, τις ανησυχίες τους, την αναζήτησης της ταυτότητάς τους.

[email protected]
 

Προτεινόμενα για εσάς