Θλιβερή επέτειος

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2001 21:35
UPD:21:49

A- A A+

Βόσνια μουσουλμάνα ξεσπά σε αναφιλητά κατά τη διάρκεια της τελετής για την έκτη θλιβερή επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, της μεγαλύτερης σφαγής που γνώρισε η Ευρώπη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πέντε χιλιάδες μουσουλμάνοι από όλα τα σημεία της Βοσνίας συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ποτοτσάρι, μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Σρεμπρένιτσα.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι επιζήσαντες, που πριν από έξι χρόνια, στις 11 Ιουλίου του 1995, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους, ένα θύλακα των βόσνιων μουσουλμάνων που είχε τεθεί υπό την προστασία του ΟΗΕ, τον οποίο οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας μόλις είχαν καταλάβει. Την κατάληψη της πόλης ακολούθησαν σφαγές, τις οποίες πραγματοποίησαν Σέρβοι ένοπλοι που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του Κάρατζιτς και του Μλάντιτς, με θύματα περισσότερα από 7.000 άτομα.

Κοντά στο Ποτοτσάρι, πρόκειται να ανεγερθεί μαυσωλείο και να δημιουργηθεί ένα κοιμητήριο. Ενας τύμβος τοποθετήθηκε από χθες και φέρει την επιγραφή «Σρεμπρένιτσα: 11 Ιουλίου 1995». Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν από πέντε γυναίκες, που όλες τους έχασαν οικείους τους στη σφαγή. Δεν εκφωνήθηκαν πολιτικοί λόγοι. Οι παρευρισκόμενοι προσευχήθηκαν ενώπιον εκπρόσωπων της διεθνούς κοινότητας που έφθασαν από το Σαράγεβο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή