Καυστικές «Νεφέλες» πολιτικής και ηθικής κρίσης

Σε περιοδεία, από τις 6 Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015 08:00
A- A A+

Εξαιρετικά επίκαιρο, το καλύτερο έργο του, κατά τον ίδιο τον Αριστοφάνη, οι «Νεφέλες», αναλύουν αριστοτεχνικά και καυστικά την κρίση της πολιτικής και της ηθικής, καταγράφοντας καταστάσεις που μοιάζει να αναβιώνουν αυτούσιες στο σύγχρονο περιβάλλον της κρίσης, πολιτισμικής κατά κύριο λόγο, που βιώνουμε, με τις γνωστές τραγικές οικονομικές συνέπειες.

Εμβληματικό έργο της αρχαίας κωμωδιογραφίας, οι «Νεφέλες», παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος αναλαμβάνει και τον ρόλο του Στρεψιάδη, ξεκινώντας τη μεγάλη τους περιοδεία από το Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στις 6 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, και με σημαντικό σταθμό το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 14 και 15 Αυγούστου.

Με στόχο τους σοφιστές

Οι «Νεφέλες» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα Μεγάλα Διονύσια του 423 π.Χ., αποσπώντας το τρίτο βραβείο, και δεν παύουν να τραβούν το ενδιαφέρον και να συγκινούν, αφού το θέμα τους αγγίζει και αναλύει παθογένειες, που χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες.
Στόχος του Αριστοφάνη, στις «Νεφέλες», είναι οι σοφιστές, οι οποίοι, τον 5ο αι. π.Χ., παρουσιάστηκαν ως «διαφωτιστές» και δίδασκαν με αμοιβή στους νέους της εποχής τη ρητορική τέχνη. Ο Αριστοφάνης θεωρούσε πως οι νέες ιδέες των σοφιστών οδηγούσαν τους νέους στην αμφισβήτηση των παλαιών αξιών και την αθηναϊκή δημοκρατία σε παρακμή. Τα βέλη του στράφηκαν, κυρίως, στο πρόσωπο του Σωκράτη, παρά τις διαφορές του με τους σοφιστές.

Μαθήματα, που τα πληρώνει πικρά

Ήρωας του έργου είναι ο Στρεψιάδης, ένας απαίδευτος χωριάτης, πνιγμένος στα χρέη, εξαιτίας της σπάταλης ζωή του γιου του, Φειδιππίδη. Στριμωγμένος από τους δανειστές του, παίρνει την απόφαση να στείλει τον γιο του στο Φροντιστήριο του Σωκράτη, για να μάθει τον άδικο και τον δίκαιο λόγο, ώστε να μπορεί να δικαιώνεται στις δίκες και να γλιτώσει από τα διάφορα δανεικά και αγύριστα.

Ο Φειδιππίδης δεν έχει καμιά όρεξη να κλειστεί στη σχολή και, έτσι, ο γέρο Στρεψιάδης, αναγκάζεται να φοιτήσει ο ίδιος στο Φροντιστήριο. Γρήγορα, όμως, ο Σωκράτης τον διώχνει ως ανεπίδεκτο μαθήσεως και, τελικά, πείθει τον άσωτο υιό του να διδαχθεί από τον μεγάλο φιλόσοφο. Σύντομα, θα αντιληφθεί πως όλα τα μαθήματα που πήρε ο γιος του, θα τα πληρώσει ο ίδιος και, μάλιστα, πικρά.

Ταυτότητα παράστασης
Απόδοση: Βασίλης Παπαβασιλείου, σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, χορογραφίες - κινησιολογία: Θανάσης Γιαννακόπουλος, μουσική διδασκαλία: Κάτια Μολφέση, ενορχήστρωση: Tάσος Ρωσόπουλος, περούκες: Τζήμος Χρόνης, βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Σπατιώτη, παραγωγός: Γιάννης Μ. Κώστας, παραγωγή: Stefi & Lynx Productions, οργάνωση παραγωγής: Πάνος Θωμαΐδης. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης (Στρεψιάδης), Στέλιος Μάινας (Σωκράτης), Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (Φειδιππίδης), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Δίκαιος Λόγος), Τάσος Γιαννόπουλος (Άδικος Λόγος), Γιάννα Παπαγεωργίου, Πάρις Θωμόπουλος, Τάσος Μερκούρης, Χριστίνα Σπατιώτη, Νεφέλη Μαρκάκη, Μάνος Ραϊνάκης, Δανάη Μπάρκα, Αλέξανδρος Ζουγανέλης.

Πρόγραμμα περιοδείας

Ιούλιος

6: Βύρωνας - Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
7 και 8: Χαλάνδρι - Θέατρο Ρεματιάς
10: Νίκαια - Κατράκειο Θέατρο
11: Χαλκίδα - Θέατρο Ορέστης Μακρής
12: Πετρούπολη - Θέατρο Πέτρας
13: Βόλος - Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα»
14: Τρίκαλα - Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Φρούριο
15: Λάρισα - Κηποθέατρο Αλκαζάρ
16: Δελφοί - Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών
18: Ζάκυνθος - Υπαίθριο Θέατρο Ζακύνθου
19: Αργοστόλι - Αύλειος Χώρος ΞΕΝΙΑ
21: Γιάννενα - Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ - Φρόντζου
22: Αγρίνιο - Δημοτικός Κινηματογράφος «Ελληνίς»
24/: Λευκάδα - Ανοιχτό Θέατρο Π. Κέντρου
25 και 26: Κέρκυρα - Θέατρο Μον Ρεπό «Ρένα Βλαχοπούλου»
29 και 30: Θεσσαλονίκη - Θέατρο Δάσους
31: Κασσάνδρα - Αμφιθέατρο Σίβηρης

Αύγουστος

1: Μουδανιά - Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
3: Γιαννιτσά - Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών
4: Σέρρες - Αμφιθέατρο ΤΕΙ
5: Αλεξανδρούπολη - Δημοτικό Κηποθέατρο
6: Κομοτηνή - Θερινό Δημοτικό Θέατρο
7 και 8: Καβάλα - Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
9: Κατερίνη  - Αρχαίο Θέατρο Δίου
14 και 15: Αρχαίο Θέατρο επιδαύρου
17 και 18: Ηράκλειο - Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»
19 και 20: Χανιά - Θέατρο Ανατ. Τάφρου
21 και 22: Ρέθυμνο - Θέατρο «Ερωφίλη»
25: Τρίπολη - Θέατρο Άλσους Αγίου
26: Αρχαία Ολυμπία - Θέατρο Φλόκα
27: Κυπαρισσία - Τρενοτεχνείον

Πληροφορίες
Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»: είσοδος από πλατεία Αναγνωσταρά - Βύρωνας, τηλ.: 210 7626438. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 18 ευρώ, φοιτητικό - παιδικό έως 12 χρόνων - πολυτέκνων: 15 ευρώ, ανέργων: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς