Στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης «Οι Μάγισσες της Σμύρνης»

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2005 13:44
A- A A+

Στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης βρίσκεται το μπεστ σέλερ της Μάρας Μεϊμαρίδη «Οι μάγισσες της Σμύρνης» με την κατηγορία της «προσβολής της τουρκικής ταυτότητας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλλιέτ», η οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ, η εισαγγελία της Σμύρνης άσκησε ποινική δίωξη κατά του βιβλίου βάσει του άρθρου 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα με την κατηγορία της προσβολής της τουρκικής ταυτότητας και η υπόθεση παραπέμθηκε στην εισαγγελία Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης.

Ερωτηθείσα σχετικά από το ΑΠΕ, η συγγραφέας του βιβλίου δήλωσε άγνοια επί του θέματος. Από την άλλη ο πρόεδρος του δ.σ. του εκδοτικού οίκου «Λιτερατούρ» που εξέδωσε το βιβλίο στην τουρκική, Κενάν Κοτζάτουρκ, δήλωσε στο ΑΝΚΑ: «Δεν επιθυμούμε να επηρεάσουμε την πορεία μιας αγωγής που κατατέθηκε νόμιμα όμως αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα είδος μυθιστορήματος μαγικού ρεαλισμού όπως αυτά που γράφει ο Μάρκες. Εκδώσαμε αυτό το βιβλίο χωρίς λογοκρισία και δεν θεωρούμε ότι προσβάλλει τον τουρκισμό. Ούτε και η συγγραφέας το ερμηνεύει έτσι. Ορισμένοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι Τούρκοι και αυτοί προβάλλονται και επαινούνται».

Ο Κοτζάτουρκ ανέφερε ότι το βιβλίο βρίσκεται στην 25η έκδοσή του στην Τουρκία -έχουν πουληθεί συνολικά 50.000 αντίτυπα- ότι έχει μεταφραστεί την ιταλική, ενώ σημείωσε ότι και στην Ιταλία περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 μπεστ σέλερ. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρόκειται να μεταφραστεί την τσεχική, την γερμανική και την ισπανική γλώσσα , ενώ όπως είπε, και την Τουρκία θα γίνει τηλεοπτική σειρά όπως έγινε και στην Ελλάδα.

Προτεινόμενα για εσάς