Τα διαπιστευτήρια του επέδωσε ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2005 14:24
A- A A+

Τα διαπιστευτήρια του επέδωσε στον πρόεδρο Παπαδόπουλο ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ.

Ο νέος αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διευκολύνει την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση ενός σχεδίου που θα απολαμβάνει της έγκρισης της πλειοψηφίας και στις δύο κοινότητες.

κ. Σλίκερ τόνισε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού.

Όπως υπογράμμισε, μία από τις ύψιστες προτεραιότητες του κατά τη διάρκεια της θητείας του θα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, και επισήμανε ότι παραμένει σταθερή η θέση της χώρας του για μία δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε τέλος την ελπίδα για στενή συνεργασία τόσο με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο όσο και με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθώς και με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν οι Ελληνοκύπριοι να αποδεχθούν σχέδιο λύσης το οποίο θα επιτρέπει στην ¶γκυρα να συνεχίσει να διατηρεί προνόμια και δικαιώματα, τα οποία της παραχωρήθηκαν με βάση το σχέδιο Ανάν.

Όπως διευκρίνισε, η απόρριψη του σχεδίου Ανάν δεν σημαίνει και απόρριψη της λύσης του Κυπριακού, ενώ τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η όποια νέα προσπάθεια να προετοιμασθεί κατάλληλα, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Παράλληλα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη σε όποια προσπάθεια ή συμπεριφορά από ξένη χώρα και ειδικά τις φιλικές, οι οποίες είτε συμβολικά είτε με άλλο τρόπο, ενθαρρύνουν την αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Κάτι τέτοιο, επισήμανε, δεν θα είναι παραγωγικό ως προς την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή