Ολοκληρώνονται τα λιμενικά έργα στο λιμάνι του παραλίου Άστρους

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 00:50
UPD:01:02
aftodioikisi.gr

Επανατοποθετήθηκαν φυσικοί λίθοι και ογκόλιθοι που θωρακίζουν το λιμάνι, ενώ εγκαταστάθηκε σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, πυρόσβεσης και ηλεκτροδότησης για τις ανάγκες των σκαφών.

A- A A+

Ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα λιμενικά έργα, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, με τα οποία μπαίνει στο χάρτη του γιώτινγκ στην Ελλάδα, το λιμάνι του παραλίου Άστρους στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, στην Πελοπόννησο. 

Η ανακατασκευή του λιμανιού του παραλίου Άστρους περιελάμβανε κατασκευή τεσσάρων πλωτών προβλητών, κατασκευή ράμπας καθέλκυσης και ανέλκυσης σκαφών, κατασκευή παραλιακού κρηπιδώματος 85 μ. και εκβάθυνση της λιμενολεκάνης κατά 1,50 μ.
 Επίσης, διαμορφώθηκε ο χώρος με δαπεδόστρωση και φύτευση συνολικής έκτασης 5,8 στρεμμάτων.

Ακόμη, επανατοποθετήθηκαν φυσικοί λίθοι και ογκόλιθοι που θωρακίζουν το λιμάνι, ενώ εγκαταστάθηκε σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, πυρόσβεσης και ηλεκτροδότησης για τις ανάγκες των σκαφών.

Παράλληλα ο δήμος προωθεί προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού μεταξύ των οποίων και αλιευτικού. Η υποδομή φιλοξενίας στην Β. Κυνουρία ανέρχεται σε 1.100 κλίνες γι αυτό και σχεδιάζεται τουρισμός όλο το χρόνο δίνοντας έμφαση στον παραθεριστικό.  

Το Παράλιο Άστρος Κυνουρίας με στοιχεία όμως που θυμίζουν αρκετά νησιωτική Ελλάδα, θεωρείται μία οικονομική απόδραση στην καρδιά της Πελοποννήσου, αφού απέχει 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 32 από την Τρίπολη.

 Το Παράλιο Άστρος είναι επίνειο του ιστορικού Άστρους Κυνουρίας, όπου συγκλήθηκε, τον Aπρίλιο του 1823, η B΄ Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων. 

Ο αμφιθεατρικά χτισμένος παραθαλάσσιος οικισμός της Αρκαδίας, με τα γραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά κεραμιδόσπιτα, τα ταβερνάκια και τα μπαράκια πάνω στη θάλασσα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, και πλέον όχι μόνο από τους κοντινές περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι παραδοσιακοί οικισμοί της περιοχής είναι πραγματικά εντυπωσιακοί, καθώς αντανακλούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα καλλιτεχνικά ρεύματα και τις κοινωνικές σχέσεις, που διαμορφώθηκαν στην πολυκύμαντη ιστορική εξέλιξη. Καστρί, Άγιος Πέτρος, Καστάνιτσα, Άνω Δολιανά, Βέρβενα, είναι μόνο μερικά από τα σημεία που σίγουρα θα πρέπει να κάνει στάση ο επισκέπτης, όταν ξεφύγει από τα στενά όρια του Παράλιου Άστρους.

Λαογραφικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τσακώνικη διάλεκτος, η οποία έχει ρίζες στην αρχαία δωρική και ομιλείται μέχρι σήμερα, αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, στα Τσακωνοχόρια. Έδρα της ορεινής τους κοινότητας είναι ο Πραιστός, ενώ το πρώτο χωριό των Τσακώνων, για το οποίο εμφανίζονται αναφορές στα τέλη του 13ου αιώνα, είναι η Καστάνιτσα. Επίσης την διάλεκτο μιλούν στον Άγιο Ανδρέα με το γραφικό ψαροχώρι στην παραλία, στη Σίταινα και στις κομωπόλεις Λεωνίδιο και Τυρό και στα γύρω χωριά, όπου σε κάποια υπάρχουν πινακίδες με την επιγραφή "Καούρ Εκάνατε", που σημαίνει καλώς ήρθατε. 

Αξιοθέατα

Το κάστρο του Παραλίου Άστρους βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Νησί, που δεσπόζει στο λιμάνι. Χτίστηκε το 1256 μ.Χ. από τον πρίγκηπα Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο, ο οποίος το ονόμαζε Castello della estella, λόγω του αστεροειδούς σχήματος της χερσονήσου, που ενέπνευσε και το όνομα της περιοχής (estella = αστέρι). Το κάστρο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, ως ισχυρό κέντρο άμυνας. Αναφέρεται μάλιστα ότι απώθησε επιτυχώς επέλαση του Ιμπραήμ. Στις αρχές του 19ου αιώνα το κάστρο εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε.

Στη διαδρομή από Άστρος προς Tρίπολη μέσω των Kάτω Δολιανών, συναντάμε την Iερά Mονή Λουκούς, από όπου υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ελληνικού (Tειχιό). Εκεί υπήρχε ναός αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα, τον οποίο λάτρευαν ιδιαίτερα οι Κυνούριοι και σήμερα βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης του 5ου-3ου π.χ αιώνα σύμφωνα με εκτιμήσεις αρχαιολόγων.

Κοντά στη μονή Λουκούς είναι η περιοχή της Αρχαίας Εύας, όπου βρίσκονται τα ερείπια της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, ο οποίος υπήρξε πάμπλουτος ρήτορας, φιλόσοφος και πολιτικός, παράλληλα δε και συλλέκτης έργων τέχνης. Κληρονόμησε την έπαυλη από τον πατέρα του, την οποία και μετέτρεψε σε ένα είδος μουσείου αρχαίας τέχνης και σε καλλιτεχνικό και επιστημονικό ίδρυμα. Ο χώρος θεωρείται ένα από τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όχι μόνο της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με πλούσια αρχιτεκτονικά, γλυπτά και ψηφιδωτά ευρήματα. Η Έπαυλη είναι ένα τεράστιο πολεοδομικό συγκρότημα που κτίστηκε σύμφωνα με τις αρχές της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, περιλαμβάνει αίθριο, τεχνητή τάφρο-ποταμό, στοές με εκπληκτικά ψηφιδωτά δάπεδα, εξέδρα, μέγαρο και λουτρικό συγκρότημα. Μοιάζει αρκετά με τα κτίρια της βίλας του αυτοκράτορα Αδριανού στο Τίβολι της Ιταλίας.

Το Μουσείο βρίσκεται στο κτίριο της πρώην σχολής Καρυτσιώτη, δίπλα στον ιστορικό ιερό χώρο όπου διεξήχθη η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων το 1823. Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα από τις εξής συλλογές: Αρχιτεκτονικά μέλη από την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού. Ευρήματα, κυρίως κεραμικά από νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων. Μικροαντικείμενα και νομίσματα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας. Επιγραφές από διάφορες θέσεις της Κυνουρίας.

Στην Καστάνιτσα βρίσκεται το ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, δώρο της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης.

Κοντά στον Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας, στη θέση "Ξηροκάμπι" σώζονται τα ερείπια του Κάστρου της Ωριάς, ενός μεσαιωνικού κάστρου από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Σύμφωνα με την παράδοση, το κάστρο ανήκε σε μια γενναία και όμορφη αρχόντισσα, που πολεμούσε μέσα από αυτό 12 χρόνια τους Τούρκους. Όταν τελικά το κάστρο καταλήφθηκε με δόλο, η αρχόντισσα πήδηξε από τα τείχη στο κενό, προκειμένου να μη συλληφθεί.

Παραλίες 

Οι παραλίες του Άστρους ερημικές, πολυσύχναστες, με beach bar, αμμώδεις, με βράχια, με βότσαλα. Η παραλία Πόρτες θεωρείται ιδανική για windsurfing και kitesurfing, ενώ για καταδύσεις ενδείκνυται το Αρκαδικό χωριό, το Ξηροπήγαδο και το Παράλιο Άστρος. Ενδιαφέρουσες παραλίες είναι επίσης ο Ατσίγγανος, ο Ανάβαλος, το Χερονήσσι, και το Κρυονέρι.

Επίσης για canyoning ιδανικό είναι το φαράγγι Λεπίδας, όπου δεσπόζουν οι εντυπωσιακοί καταρράκτες.

Ορειβατικές διαδρομές

Η κορυφή του όρους Πάρνωνα είναι από τους ελκυστικότερους προορισμούς των ορειβατών. Η ύπαρξη του ορειβατικού καταφυγίου του Πάρνωνα στη θέση Αρνόμουσγα, στα σύνορα με το νομό Λακωνίας, έχει συμβάλλει πολύ στην ανάπτυξη του ορειβατικού και πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή. 

Λίμνη Μουστού

Αξίζει επίσης μία επίσκεψη στον υδροβιότοπο της λίμνης Μουστού, που βρίσκεται στο δρόμο προς τον Άγιο Ανδρέα. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε αυτό το όνομα επειδή εκεί ήταν το παλιό λιμάνι του παράλιου Άστρους, όπου γινόταν φόρτωση του μούστου από τους αμπελώνες της περιοχής. Επί της ουσίας πρόκειται για καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 και θεωρείται προστατευόμενη περιοχή. 

Οι φυσιολάτρες θα πρέπει οπωσδήποτε να δουν και το Κεδρόδασος της Μονής Μαλεβής, τα φαράγγια Λούλουγκα και Κουτουπούς και τους καταρράκτες των Νυμφών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή