Πλήρης απελευθέρωση στο χώρο των ΜΜΕ

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2005 10:11
A- A A+

Του Στέλιου Ιωάννου

Το πράσινο φως για τη διεύρυνση της οριζόντιας και διαγώνιας (κάθετης) ιδιοκτησίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δίνει πλέον η κυβέρνηση καταργώντας σχεδόν όλα τα «μεγάλα εμπόδια» συμμετοχής στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία μέχρι τώρα προκαλούσαν στρεβλώσεις στην ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Αυτό προκύπτει από τις προτάσεις που έθεσε σήμερα σε δημόσιο διάλογο ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, οι οποίες επιβεβαιώνουν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα της «Ν» των τελευταίων δύο ετών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις ορίζονται ως:

Οριζόντια: η συγκέντρωση ελέγχου Μέσων της ίδιας μορφής (τηλεοράσεων, ρ/σ και εντύπων)

Διαγώνια: η συγκέντρωση περισσότερων Μέσων διαφορετικής μορφής.

«Ανοίγει η πόρτα» για την ιδιοκτησία περισσότερων ηλεκτρονικών ΜΜΕ αρκεί να μην έχουν την ίδια μορφή και βάσει της θέσης που κατέχει η επιχείρηση στην αγορά (να μην κατέχει κάποιο μέσο τη δεσπόζουσα θέση, βάσει των εμπορικών δεικτών). Ως μορφή Μέσου, ορίζεται η φύση του Μέσου, (ενημερωτικό ή μη).

Επιτρέπεται η ιδιοκτησία περισσότερων τηλεοράσεων, ή ρ/σ, αρκεί να μην έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα.

Ενημερωτικά: τα μέσα των οποίων το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων, πολιτικό σχολιασμό, εκπομπές πολιτικής, οικονομικής και αθλητικής επικαιρότητας.

Μη ενημερωτικά: νοούνται τα μέσα των οποίων το πρόγραμμα δεν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους αφορά αποκλειστικά σε ειδικούς τομείς ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης (με περιεχόμενο μουσικό, προβολή ταινιών, εκπαιδευτικό, ντοκιμαντέρ, παιδικών εκπομπών). Οι σταθμοί αυτού του είδους επιτρέπεται να μεταδίδουν τίτλους ειδήσεων σε δελτία με μέγιστη διάρκεια μέχρι ένα λεπτό.

Η κυβέρνηση προτείνει:

α. Τη δυνατότητα ταυτόχρονης συμμετοχής σε ένα ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό, σε ένα ραδιοφωνικό και στον Τύπο

β. η συμμετοχή σε περισσότερους από έναν ενημερωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφόσον ο συμμετέχων δεν κατέχει τη δυνατότητα ελέγχου σε παραπάνω από ένα μέσο ενημέρωσης της αυτής μορφής

γ. η συμμετοχή σε παραπάνω από έναν μη ενημερωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς

δ. η υπό προϋποθέσεις συμμετοχής στο Τύπο ανάλογα με την συμμετοχή σε άλλα Μέσα ενημέρωσης

Οι τοπικές και περιφερειακές άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, θα επανακαθορισθούν. Γενικότερα, για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και όσον αφορά στα κριτήρια για την εκχώρηση αδειών, εισάγεται το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, μαζί με την προγραμματική πληρότητα, το απασχολούμενο προσωπικό, η δυνατότητα συγχώνευσης (συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις), η παλαιότητα, ενώ υπάρχει και αρνητική βαθμολόγηση.

Μπαίνει επίσης νομικό πλαίσιο στη διενέργεια των μετρήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς