Δημήτρης Παντερμαλής: Επίτιμος Διδάκτορας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Τιμητικός τίτλος στον Δρ. Δημήτριο Παντερμαλή
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 19:10
UPD:19:11

Ο Δρ. Δημήτριος Παντερμαλής, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης και διακεκριμένος αρχαιολόγος, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην φετινή τελετή αποφοίτησης του DEREE.

A- A A+

«Είχατε την τύχη να σπουδάσετε σ’ ένα πνευματικό ίδρυμα που είναι προσανατολισμένο συγχρόνως σε δύο πολιτισμούς. Είχατε την τύχη να καθοδηγεί τις σπουδές σας μία φωτισμένη διοίκηση με πρωτοβουλίες και φιλοδοξίες. Τώρα η τύχη για το μέλλον σας είναι στα χέρια σας. Τώρα είστε ενώπιος ενωπίω με το δικό σας αύριο που εσείς θα δημιουργήσετε». Με αυτά τα λόγια, ο Δημήτρης Παντερμαλής αποχαιρέτησε τους σπουδαστές του DEREE, που αφήνουν πίσω τα φοιτητικά τους χρόνια για να χαράξουν τη δική τους πορεία μέσα σε έναν δρόμο γεμάτο δυσκολίες και προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.

Ο Δρ. Δημήτριος Παντερμαλής, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης και διακεκριμένος αρχαιολόγος, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην φετινή τελετή αποφοίτησης του DEREE. Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, David G. Horner, του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος Ανθρωπιστικών Γραμμάτων (Humane Letters) για τη συμβολή του στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Στην εύφημο μνεία στον Δρ. Παντερμαλή, ο Ακαδημαϊκός διευθυντής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. Θύμιος Ζαχαρόπουλος, είπε μεταξύ άλλων: «Αφιερώσατε τη ζωή σας στην αποκάλυψη, την κατανόηση και την παρουσίαση της ζωής και του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας και στην πορεία γίνατε ένας από τους διαπρεπέστερους μελετητές της κλασικής αρχαιότητας και διευθυντές Μουσείων των ημερών μας. Χάρη και στο δικό σας όραμα και έργο, η πόλη των Αθηνών διαθέτει σήμερα ένα από τα πιο σύγχρονα Μουσεία, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο διευθύνετε και το οποίο είναι αντάξιο της ιστορίας της πόλης και της κληρονομιάς της προς την ανθρωπότητα».

Ο Δρ. Παντερμαλής, στην ομιλία του προς τους σπουδαστές αναφέρθηκε στις δυσκολίες που τους περιμένουν μετά την αποφοίτηση, υποστηρίζοντας όμως ότι  «οι δυσκολίες είναι συγχρόνως και προκλήσεις, οι οποίες διεγείρουν την εφευρετικότητα και την τόλμη». Αναφερόμενος στη διαχρονική αξία του ελληνικού ιδεώδους, παρότρυνε τους φοιτητές να ξεχωρίσουν για την πολυμήχανη σκέψη τους, λέγοντας: «Η ασύγκριτη επιτυχία της Αθήνας τον 5ο αι. π.Χ. κωδικοποιήθηκε στο πρόσωπο της θεάς τους με κύριο χαρακτηριστικό την πολυμήχανη νόηση, τη νόηση που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα και ξέρει να βρίσκει λύσεις εκεί που φαίνεται να υπάρχουν αδιέξοδα».

Δημήτρης Παντερμαλής.

Η τελετή αποφοίτησης του DEREE πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου στο Στάδιο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Αγία Παρασκευή. Στην τελετή συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σπουδαστές των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων του DEREE από 17 χώρες, οι οποίοι παρέλαβαν τίτλους Bachelor και Master από τον πρόεδρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. David G. Horner.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς