Στο Προεδρικό Μέγαρο ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας

Υπογραφή δύο συμφωνιών για τον τουρισμό και τις επενδύσεις
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2005 14:50
UPD:14:55
A- A A+

Το βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο ιορδανός μονάρχης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ράνια.

Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, η οποία επισφραγίστηκε, άλλωστε, με την υπογραφή δυο συμφωνιών, για τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Ο Κάρολος Παπούλιας εξήρε τη θέση του ιορδανού μονάρχη υπέρ του μετριοπαθούς Ισλάμ και κατά της τρομοκρατίας, ενώ και οι δύο συμφώνησαν ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους αποτελεί τη μόνη λύση για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αμφότεροι επίσης τάχθηκαν υπέρ ενός ενιαίου και δημοκρατικού Ιράκ.

«Συμφωνήσαμε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει μόνο με κατασταλτικά μέσα, αλλά για να καταπολεμηθεί στη ρίζα της χρειάζεται βελτίωση της εκπαίδευσης, των συνθηκών διαβίωσης των λαών και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: Με τον ιορδανό μονάρχη «είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και την εγγύτητα των απόψεών μας στα δυσεπίλυτα και πολύπλοκα θέματα που απασχολούν τη Μέση Ανατολή».

Από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα υπογράμμισε την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και είπε ότι για το σκοπό αυτό θα συναντηθεί αύριο «με επίλεκτα μέλη της ελληνικής βιομηχανίας και του ιδιωτικού τομέα».

Προηγουμένως υπογράφηκαν δυο οικονομικές συμφωνίες: μία για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον ιορδανό υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Χαρίφ Ζούμπι, και μία για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, η οποία υπεγράφη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον κ. Ζούμπι.

Στο βασιλιά Αμπντάλα αποδόθηκαν τιμές από τη φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας και από άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Οι κ.κ. Παπούλιας και Αμπντάλα είχαν κατ'αρχήν κατ' ιδίαν συνομιλία και ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

«Ελπίζω να μπορέσω να ανταποδώσω και εγώ τη φιλοξενία μου προς εσάς, εάν έρθετε σύντομα να μας επισκεφθείτε στην Ιορδανία», κατέληξε στις δηλώσεις του ο ιορδανός μονάρχης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή