Καταγγελία Σαντάμ για βασανιστήρια

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2005 20:02
A- A A+

Κακοποίηση του από τους Αμερικανούς κατήγγειλε στη δίκη του στη Βαγδάτη, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν.

«Με έχουν χτυπήσει σε όλα τα σημεία του σώματός μου και τα σημάδια είναι εμφανή», είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος κάθισε ξανά στο εδώλιο, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από τη δίκη για τη σφαγή Σιιτών στο Ντουτζαΐλ το 1982.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη απέρριψε τις κατηγορίες.

Η δίκη του πρώην προέδρου του Ιράκ και των συγκατηγορουμένων του είχε διακοπεί στις αρχές του μήνα μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση του κυρίως κατηγορούμενου με την έδρα και την αποχώρησή του από την αίθουσα.

Σήμερα, παρουσιάστηκε ο πρώτος φανερός μάρτυς κατηγορίας, ο οποίος αφηγήθηκε στο δικαστήριο τις συνθήκες δολοφονίας δύο αδελφών του και βασανισμού του ιδίου από μέλη του μπααθικού καθεστώτος.

Ο Σαντάμ δήλωσε ότι αυτοί που έχουν υποβάλει σε βασανισμούς μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον του στη δίκη του, θα πρέπει να τιμωρηθούν, σε μια προσπαθειά του να αποστασιοποιηθεί από τις εναντίον του κατηγορίες.

Στο μεταξύ νέα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν με στόχο στελέχη της κυβέρνησης, μέλη της εθνοφρουράς, αμερικανικά στρατεύματα αλλά και θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

Από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στα νότια περίχωρα της Βαγδάτης βρήκε το θάνατο ένας Αμερικανός πεζοναύτης. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας τραυματίστηκε και ένας από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκε σε επίθεση ενόπλων, ενώ σε διαφορετικό επεισόδιο στην ιρακινή πρωτεύουσα σκοτώθηκε ένας πολίτης και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε ενόπλους και αστυνομικούς.

Στην περιοχή της Μπακούμπα αντάρτες έστησαν ενέδρα σε όχημα που μετέφερε εργαζόμενους σε αμερικανική βάση με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστούν τέσσερις Ιρακινοί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή