Αναθεώρηση Συντάγματος θα προτείνει ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2005 09:41
A- A A+

Την πρόθεση του να κινήσει διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Καραμανλής σχεδιάζει να ανακοινώσει, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό τα μεσάνυχτα, την πρόθεσή του να κινήσει και πάλι διαδικασίες αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας, τέσσερις μήνες προτού εκπνεύσει η δεσμευτική περίοδος των πέντε ετών από την προηγούμενη αναθεώρηση.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε για δύο βασικούς λόγους: για να μετατοπιστεί στα θεσμικά θέματα το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, που ως τώρα μονοπωλούσε η σκανδαλολογία και η ανασχηματολογία, αλλά και για να συνεχίσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα», ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αμέσως την αναθεώρηση τουλάχιστον τεσσάρων άρθρων του Συντάγματος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Η αναθεώρηση θα συμπεριλάβει και θέματα όπως η κατάργηση του «επαγγελματικού ασυμβιβάστου» των βουλευτών, η αλλαγή των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών, αλλά και το ζήτημα της αποσύνδεσης των πρόωρων εκλογών από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (που απέρριψε η ΝΔ το 2000), το οποίο ο κ. Καραμανλής θα αντιμετωπίσει και πάλι εφόσον κερδίσει και τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή