Όλα τα βλέμματα στις Βρυξέλλες

Αναβρασμός στα κομματικά επιτελεία εν όψει δημοψηφίσματος και της αντίδρασης των δανειστών
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 11:15
UPD:11:43
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διενέργεια δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, με αντικείμενο το «Ναι» ή «Όχι» στην πρόταση των θεσμών.

Στις 12:00 αρχίζει η κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης για δημοψήφισμα.

ΕΡΤ

Προηγουμένως συνεδριάζει εκτάκτως στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ., με απόφαση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι η ουσία του δημοψηφίσματος είναι «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ, ωστόσο αποφεύγουν να τοποθετηθούν ευθέως για το ποια θα είναι η στάση τους στην κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία.    

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα κομματικά όργανα βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει μετά το Eurogroup, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για τις εξελίξεις. Δεν αποκλείεται ωστόσο, ανάλογα και με τις εξελίξεις, τόσο η συνεδρίαση της ΠΓ όσο και της Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθούν την Κυριακή.

Στην κυβέρνηση έχουν τα μάτια τους στραμμένα σε δύο κατευθύνσεις: στην κρίσιμη συνάντηση – εντός της ημέρας - του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον  πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κι αυτό διότι ο Μ. Ντράγκι κρατά το κλειδί που κρατά στη ζωή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι αποφάσεις του ενόψει της συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΚΤ την Κυριακή είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες, ενώ κάποιες πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν μιλούν για απόσυρση της πρότασης των θεσμών, κίνηση η οποία μπορεί να αλλάξει πλήρως τις εξελίξεις.

Στην κυβέρνηση, τέλος, θυμίζουν και το ελληνικό αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει την ερχόμενη Τρίτη.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή