Στόχος της ΠΓΔΜ η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος

Πρόεδρος ΠΓΔΜ: «Τα Σκόπια δεν διεκδικούν το αποκλειστικό δικαίωμα του όρου Μακεδονία»
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2005 16:18
A- A A+

Βασικός προσανατολισμός της ΠΓΔΜ είναι η διατήρηση του συνταγματικού της ονόματος (Δημοκρατία της Μακεδονίας) τόσο για εσωτερική, όσο και για διεθνή χρήση, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, στην ετήσια ομιλία του στη Βουλή. Όπως επίσης είπε, τα Σκόπια δεν διεκδικούν το αποκλειστικό δικαίωμα του όρου Μακεδονία, ούτε από γεωγραφικής ούτε από ιστορικής άποψης.

Ο κ. Τσερβενκόφσκι, εξέφρασε την άποψη ότι η ΠΓΔΜ, αποδεχόμενη την τελευταία πρόταση (τον περασμένο Οκτώβριο) του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ως καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, έδειξε εποικοδομητική διάθεση για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Νίμιτς (τον Μάρτιο), έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα ως βάση διαπραγμάτευσης, όμως απορρίφθηκε από την ΠΓΔΜ.

«Σκοπός μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, «δεν είναι να βγεί η Ελλάδα από την διαδικασία αυτή, με την αίσθηση της ήττας ή της πληγωμένης αξιοπρέπειας. Αντιθέτως, επιδίωξη και συμφέρον μας είναι να αναπτύξουμε με τον νότιο γείτονα μας ειλκρινείς και φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό και ολόπλευρη συνεργασία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή