Πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης

Αναμένεται να καταθέσει ο πρωθυπουργός
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2005 16:23
UPD:18:09
A- A A+

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ του να κινήσει διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τέσσερις μήνες προτού εκπνεύσει η δεσμευτική περίοδος των πέντε ετών από την προηγούμενη αναθεώρηση.

Η αναθεώρηση θα συμπεριλάβει και θέματα όπως η κατάργηση του «επαγγελματικού ασυμβιβάστου» των βουλευτών, η αλλαγή των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών, αλλά και το ζήτημα της αποσύνδεσης των πρόωρων εκλογών από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν η συνταγματική αναθεώρηση σημαίνει ότι μπορεί να πάμε και σε πρόωρες εκλογές και αν υπάρχει τέτοιο θέμα, δήλωσε πως «ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνουν την πρότασή τους και από εκεί και πέρα θα έχουμε πολύ χρόνο να συζητήσουμε. Oι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τίποτα από όλα αυτά. Γίνονται στο τέλος της τετραετίας».

Η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική, τόνισε ο βουλευτής Ρεθύμνης της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, και έφερε ως θέματα την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι πρόκειται για προωθημένη άποψη, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες και γι' αυτό πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα θέματα θέλουν περίσκεψη. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου υπενθύμισε ότι χρειάζονται δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι για να υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση, «άρα μακρά συζήτηση. Μπορεί να φτάσουμε μέχρι το 2010.

Η κυβέρνηση θέτει την ατζέντα... Παραδείγματος χάριν, μόνο του έχει θέσει την ατζέντα το ΠΑΣΟΚ, όταν λέει ότι κακώς ψήφισαν εναντίον των μη Κρατικών, μη Κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Δεν φταίει η Νέα Δημοκρατία γι' αυτό και δεύτερον ο κόσμος προχωρεί και νομίζω ότι η Κυβέρνηση κάνει πολύ καλά. Στο προηγούμενο Σύνταγμα εμείς ψηφίσαμε υπέρ καθώς και ο κ. Παπανδρέου μόνος του. Το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε».

Aναθεώρηση Καταστατικού Χάρτη της χώρας

Σημειώνεται ότι η ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Aν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 1, η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.

Kάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου επιψηφιστεί από τη Bουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.

Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή