Δυσαρέσκεια Σερβίας προς Ελβετία για την έκδοση Όριτς στη Βοσνία

Το Βελιγράδι ήθελε να δικάσει το ίδιο τον Βόσνιο Μουσουλμάνο πολέμαρχο
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 16:40
UPD:16:50
EPA/MARTIAL TREZZINI

Στιγμιότυπο από τις φυλακές τις οποίες κρατείται ο Νάσερ Όριτς, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελβετία για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με την ευκαιρία της επετείου της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

A- A A+

Την αντίδραση της σερβικής πολιτικής ηγεσίας προκάλεσε η απόφαση της Ελβετίας να εκδώσει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και όχι στη Σερβία τον πρώην διοικητή του Στρατού των Βόσνιων Μουσουλμάνων, Νάσερ Όριτς.

Ο κ. Όριτς συνελήφθη στις 10 Ιουνίου στην Ελβετία, με ένταλμα που είχε εκδώσει η Σερβία σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου.

Αίτημα έκδοσης του Νάσερ Όριτς, επικεφαλής των δυνάμεων των Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, την περίοδο του πολέμου, υπέβαλαν στις ελβετικές αρχές η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Σερβία.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι τα κίνητρα της απόφασης της Ελβετίας είναι πολιτικά και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της Σερβίας και η στάση της έναντι του λαού της Βοσνίας για έναν άνθρωπο.

«Υπάρχουν κάποια γεγονότα που αφήνουν μία αίσθηση ναυτίας και σε κάποιες περιπτώσεις η ναυτία χρησιμεύει ως μάθημα. Η έκδοση Όριτς ανήκει σε αυτές τις περιπτώσεις προκαλεί ναυτία, αλλά είναι διδακτική, ειδικά για μας τους Σέρβους», τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Το δίδαγμα για τους Σέρβους είναι ότι το ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου δεν είναι πάντα ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά πολιτικής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

«Η Σερβία επιθυμεί σταθερότητα στην περιοχή και η πολιτική μας δεν θα αλλάξει μετά από αυτό το δύσκολο συμβάν για τους πολίτες μας, επειδή κοιτάμε προς το μέλλον και σκεφτόμαστε για το μέλλον και όχι επειδή είμαστε αδύναμοι», σημείωσε.

Η απόφαση έκδοσης του Νάσερ Όριτς στη Βοσνία είναι ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από δίκαιη, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Για ήττα στον αγώνα κατά των εγκλημάτων πολέμου έκανε λόγο ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή