Συντήρηση των ψηφιδωτών στο Σινά με δωρεά μουσουλμάνων

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2005 18:00
A- A A+

Η Μονή Σινά κινδυνεύει από το χρόνο και την έλλειψη χρημάτων. Μόλις πριν από ένα μήνα άρχισε η συντήρηση του ψηφιδωτού, που βρίσκεται στην κόχη του ναού της Αγίας Αικατερίνης, με χρήματα μουσουλμάνων. Σοβαρά στατικά προβλήματα παρουσιάζει και η στέγη του ναού, που θεωρείται η παλαιότερη διατηρούμενη ξύλινη στέγη του κόσμου. Η παραμόρφωση των αετωμάτων και η προβληματική πλέον επικάλυψη με λαμαρίνες (από το 1911) καθιστούν επιτακτική μια εκτεταμένη παρέμβαση. Τα θεμέλια δεν παρουσιάζουν προβλήματα, έχουν όμως επηρεαστεί από την ανερχόμενη υγρασία.

Οι ψηφίδες που συνθέτουν την εικόνα της Μεταμορφώσεως στην κόχη του ναού σε πολλά σημεία έχουν ξεκολλήσει. Το ψηφιδωτό αυτό πρέπει να συντηρείται κάθε τριάντα χρόνια.

Οι εργασίες συντήρησης των ψηφιδωτών και υποστήριξης του κτηρίου του ναού θα ξεπεράσουν σε κόστος τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα, η μόνη προσφορά που έχει γίνει είναι από τον εμίρη του Κατάρ, μετά από επίσκεψή του στο Σινά.

Η Μονή Σινά συμπεριελήφθη το 2001 στον κατάλογο της Ουνέσκο με τα μνημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Η Μονή έχει τη δεύτερη σε αξία βιβλιοθήκη στον κόσμο και μια συλλογή από περίπου 2.000 εικόνες ανεκτίμητης πνευματικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Το «Μωσαϊκόν της Μεταμορφώσεως» βρίσκεται στην αψίδα του ναού και είναι το αρχαιότερο και ένα από τα ωραιότερα της ανατολικής εκκλησίας, αντίστοιχο με τα μωσαϊκά της Ραβέννας και της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς